Protestniki so se zbrali v mestu El Bosque, obubožanem predmestju Santiaga de Chile. Protestniki, večina z zaščitnimi maskami in kapucami, so vzklikali gesla proti desni vladi, ki jih je po njihovem pustila na cedilu.

»Ne protestiramo proti karanteni, temveč zahtevamo pomoč, hrano,« je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila ena od prebivalk predmestja.

V Čilu z 18 milijoni prebivalcev so doslej potrdili več kot 46.000 primerov okužbe z novim koronavirusom in 478 smrtnih žrtev covida-19.

V Santiagu de Chile, kjer so potrdili več kot 80 odstotkov primerov covida-19 v državi, so zaradi porasta števila okužb minuli konec tedna uvedli strogo karanteno. Že nekaj časa pa v Čilu veljajo ukrepi za zajezitev pandemije, ki so močno upočasnili gospodarstvo.

Lokalne oblasti v El Bosqueju so v sporočilu za javnost obsodile zmanjšanje kakovosti življenja ljudi in vladi očitale pomanjkanje razumevanja za najrevnejše. Same so prebivalcem razdelile 2000 paketov pomoči, a ob tem opozorile vlade, da ne bodo mogle pomagati vsem. »Danes protestirajo ljudje, ki več kot mesec dni niso mogli delati in niso dobili pomoči države,« je poudaril tamkajšnji župan Sadi Melo.

Čilski predsednik je po protestih v televizijskem nagovoru obljubil, da bo država v prihodnjem tednu zagotovila 2,5 milijona paketov pomoči s hrano in osnovnimi potrebščinami. »Prednost bodo imele najrevnejš družine,« je napovedal, svoj načrt pa označil za zgodovinskega.

Po predsednikovem nagovoru je župan Santiaga Felipe Guevara v tvitu pozval prebivalce prestolnice, naj upoštevajo pravila za zajezitev pandemije ter ostanejo doma.