»Prišla boš v 1. c razred in 1. c razred bo razdeljen na dve skupini. Ne boste vsi sošolci skupaj, tudi v razredu boste sedeli bolj narazen. Ko končaš pouk, te bom čakala pred šolo,« je mama eni od prvošolk ljubljanske osnovne šole Vič razlagala še zadnje podrobnosti, preden sta se postavili v vrsto za vstop v šolsko stavbo.

Včeraj je bilo pred viško šolo v Abramovi ulici čutiti vznemirjenje, podobno tistemu na prvi septembrski šolski dan. V šolske klopi so namreč po več kot dvomesečnem premoru spet sedli osnovnošolci od prvega do tretjega razreda, v vrtce so se vrnili najmlajši, priprave na maturo pa so v učilnicah začeli tudi dijaki zadnjih letnikov srednjih šol. Drugi učenci in dijaki šolanje nadaljujejo na daljavo.

Učiteljice z masko, učenci brez

»Najbolj sem pogrešal prijatelje, šole niti ne toliko, smo imeli delo doma,« je bil iskren prvošolec Patrik. Nekoliko bolj navdušena, da je spet v šoli, je bila njegova mama. »Pouk na daljavo ni primerljiv s poukom v šoli. Posebnih priprav na vrnitev nismo imeli, malo smo mu le razložili, kakšna so zdaj pravila,« je povedala, medtem ko sta s sinom čakala na vstop v šolsko stavbo. Nekoliko bolj neučakana, da se vrne v šolo, je bila tretješolka Ela. »Zelo je bila vznemirjena, z veseljem je pripravila šolsko torbo. Pouk v šoli ji je bolj všeč kot doma, tudi prijatelje je že pogrešala,« je povedal njen oče.

A otroci se včeraj niso vrnili v šolo, kakršno so poznali pred epidemijo novega koronavirusa. Na šoli morajo namreč slediti številnim priporočilom strokovnjakov, s katerimi naj bi preprečili ponovno širjenje okužbe. Že vstop v šolo je tako postal pravi proces. Otroci so v spremstvu staršev čakali ustrezno oddaljeni drug od drugega. Preden so prestopili prag šole, so morali oddati izjavo, da so zdravi, in si razkužiti roke, potem so se poslovili od staršev in se v spremstvu učiteljice odpravili v učilnico. Tudi učilnice so zdaj urejene drugače: razmik med klopmi je večji, v učilnicah bodo otroci tudi malicali, učiteljice nosijo maske. »A jaz je pa ne rabim?« je bila ob pogledu na sošolce brez mask vesela deklica in si nemudoma snela masko.

Še enega od ukrepov so se zagotovo razveselili učenci. »Staršem smo naročili, naj otroci prinesejo šolske torbe z vsemi pripomočki in zvezki. Puščali jih bodo v šoli, domače naloge pa sem prepovedal. Tako bodo pripomočki ostali čez noč v šoli, zjutraj pa bo spet vzel vsak svojo torbo,« je pojasnil ravnatelj OŠ Vič Sašo Vlah in dodal, da bodo otroci imeli aktivnosti tudi na šolskem igrišču. »Tudi tam z ustrezno varnostno razdaljo; igra na igralih za zdaj je še prepovedana. Pričakujemo, da se bo ta ukrep sprostil prihodnji teden,« je ocenil ravnatelj.

Ravnatelj Aleš Bole: Bil je lep dan…

Do nekaterih smernic, ki jih morajo upoštevati, je ravnatelj kritičen. »Niso življenjske, šele zdaj pa bomo videli, kako delujejo v praksi. Trudimo se in smo veseli, da so se učenci vrnili. Šola brez učencev ni šola,« je poudaril Vlah. V učilnice OŠ Vič so se včeraj vrnili skoraj vsi učenci prvih treh razredov. Kot je povedal ravnatelj, jih bo v prvih dneh doma ostalo okoli 40.

Nekoliko manj otrok se je vrnilo v ljubljanske vrtce, ki v primerjavi z osnovno šolo niso obvezni. Na ministrstvu za izobraževanje so starše pozvali, naj v prvi fazi sproščanja ukrepov v vrtec vključijo le tiste otroke, ki jim doma ne morejo zagotoviti varstva. V igralnice se je tako vrnilo od 55 od 65 odstotkov vpisanih otrok. V enotah ljubljanskega vrtca Mladi rod so včeraj ponovno pozdravili nekaj več kot 50 odstotkov otrok, vse so lahko sprejele njihove matične vzgojiteljice. »Pripravili smo se tudi na to, če bi morda več otrok imelo buren odziv na vrnitev v vrtec, a je bilo joka zelo malo. Tako otroci kot mi smo že komaj čakali, da se vrtci spet odprejo. Bil je lep dan,« je bil zadovoljen ravnatelj vrtca Mladi rod Aleš Bole.