Poslanska skupina SMC se je skrčila še za enega poslanca. Potem ko jo je v petek zapustil Jani Möderndorfer, ki se je pridružil poslancem LMŠ, je danes v opozicijske vrste prestopil še Gregor Židan. Njegova nova strankarska izbira so Socialni demokrati.

Počivalšek napoveduje konec židanega dne

Gregor Židan, ki je v parlamentu bistveno manj opazen kot Möderndorfer, ob današnjem prestopu pred novinarje ni stopil. »Za nekatere so to težke odločitve, zato je sklenil, da ne bo dajal izjav,« je njegovo odsotnost pojasnil vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovih besedah je bila vzrok za Židanov prestop ocena, da bo lahko v poslanski skupini Socialnih demokratov v skladu s svojimi vrednotami delal kvalitetneje. »Dotaknilo se me je, ko je rekel, da mu ni mesta v ekipi, ki o Sloveniji ne govori tako, kot bi morala. Pri njegovi odločitvi je prevladal športni duh,« je dodal Han. S tem je namignil na Židanovo nekdanjo športno kariero. V njegovem življenjepisu namreč lahko preberemo, da je za slovensko nogometno reprezentanco odigral 19 tekem, neizbrisen pečat pa je pustil pri dveh največjih slovenskih nogometnih klubih – NK Olimpija in NK Maribor – in tudi pri hrvaškem Dinamu.

Han je danes še poudaril, da so v zadnjih štirih dneh z Židanom opravili več pogovorov o sodelovanju na dolgi rok. »Nikogar nismo prisilili, da bi prišel k nam. Zato smo še toliko bolj zadovoljni, da se je odločil prestopiti v poslansko skupino SD,« je dejal vodja poslanske skupine SD.

Medtem ko so v Počivalškovi stranki izstop Janija Möderndorferja v petek obžalovali in ga ocenili kot »izvrstnega poslanca in sogovornika«, so bili danes ostrejši. Židanov odhod so v poslanski skupini SMC označili kot presenečenje: zdelo se jim je, da se znotraj nove koalicije dobro znajde. »Ne zdi se nam prav, da v trenutkih, ko bi morali gledati na našo skupno dobro, posamezniki v ospredje postavljajo zgolj lastno korist,« so dodali. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je na twitterju zapisal: »Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov se utegne kmalu končati.« Kaj konkretno je s tem mislil, ni pojasnil. Glede na to, da je Gregor Židan v parlamentu nadomestil prav Počivalška, ko je ta odšel na ministrski položaj, bi lahko besede prvaka SMC razumeli tudi kot njegovo napoved vrnitve v državni zbor, kar bi Židana odneslo iz parlamenta. »Zelo, zelo zanimivo bo, če se bo Počivalšek zaradi tega vrnil v parlament, ne pa zaradi drugih zadev,« je zapis prvaka SMC komentiral Han. Tudi drugi naši sogovorniki iz opozicijskih vrst ne verjamejo, da bi se bil Počivalšek pripravljen posloviti od tako želenega ministrskega položaja; razen če bi tako odločil premier Janez Janša.

Šibitev koalicije in tekma na levici

V poslanski skupini SMC so danes hiteli zatrjevati, da je osmerica preostalih njihovih poslancev enotna. »Če se po eni strani zdi, da takšni odhodi poslansko skupino slabijo, so po drugi strani pripomogli k še večji povezanosti in trdnosti ostalih poslancev, ki si bodo še naprej prizadevali za uresničevanje ciljev,« so poudarili. Tudi v opozicijskih LMŠ in SD priznavajo, da kakšni »intenzivni pogovori« o prestopu še kakšnega poslanca v njihove vrste ne potekajo, da pa so vrata za tiste, ki delijo vrednote njihove stranke, odprta. V neuradnih pogovorih je v opozicijskih vrstah zaznati upanje, da bosta odhoda Möderndorferja in Židana k takšnemu koraku spodbudila še kakšnega poslanca SMC. Ali da bi nemara ob pričakovanem nadaljnjem Janševem odpiranju ideoloških tem prekipelo kakšnemu poslancu DeSUS…

Koalicija ima od danes 46 poslancev, kar pomeni, da ima v parlamentu še vedno večino. Ob tem ne gre spregledati, da ji na pomoč redno priskočijo trije poslanci Jelinčičeve SNS. Kot priznavajo nekateri naši sogovorniki, pa si opozicijske stranke ne prizadevajo zgolj oslabiti koalicijo, temveč tudi tekmujejo za prevlado v levosredinskem političnem prostoru. Šarčeva stranka, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah dobila 13 poslanskih sedežev, ima po prihodu Möderndorferja 14 poslancev. SD, ki je na volitvah dobila deset poslanskih sedežev, pa je z marčnim prestopom Franca Trčka in današnjim prihodom Židana zbrala 12 poslancev.