Nemška bundesliga je prva izmed velikih evropskih nogometnih lig, ki se je odločila za nadaljevanje zaradi koronavirusa pred dvema mesecema ustavljene sezone. V Franciji so najvišjo francosko ligo ligue 1 predčasno končali in za prvaka razglasili bogati pariški klub PSG. V Španiji, Italiji in Angliji pa še upajo, da bodo lahko po nemškem zgledu igrali nogomet. Prav nemški eksperiment pa tudi kaže, kakšen bo nogomet v spremenjenih razmerah novega koronavirusa.

Nogomet sredi koronavirusne krize je zelo drugačen od tistega, kakršnega so bili ljubitelji te igre vajeni pred pandemijo. Brez navijanja, pred praznimi tribunami, z varnostnimi in higienskimi protokoli, zaščitnimi maskami, razkuževanjem žog. Igralci in trenerji sami so najbolj pogrešali navijanje, polne tribune. Nad tem, kako mirno je vse bilo, pa so bili presenečeni tudi predstavniki policije.

Tiskovni predstavnik policije v Dortmundu Olivier Peiler je nadaljevanje bundeslige pospremil z osuplostjo: »Presenetljivo je tiho. Pričakovali smo in se pripravili na različne scenarije, vendar nismo pričakovali, da bo na stadion in v center mesta prišlo le nekaj navijačev. Očitno so prošnje mestnih oblasti in policije zalegle in so ljudje gledali tekme doma. Tega smo zelo veseli, da se izognemo okužbam,« je še dejal.

Igralci in člani trenerskih štabov so ves teden pred sobotnim nadaljevanjem prvenstva preživeli v karanteni v moštvenih hotelih. Ob tem so jih redno testirali na koronavirus. Ekipe so prispele v več avtobusih na stadione, da bi kar se da zmanjšali stike. Ko so stopali iz avtobusov, so nosili zaščitne maske za obraz. Pred vstopom na igrišče so jim izmerili temperaturo. Navijačem so prepovedali prihod na stadione, prav tako je bilo prepovedano druženje pred stadioni, pred katerimi so bile postavljene zaščitne varnostne ograje. Policijske patrulje so skrbele, da se na prizoriščih ne bi zbirali ljudje.

Na stadionu največ 400 ljudi

Na stadion so dovolili navzočnost največ 400 ljudem. Gre za člane ekip, sodnike, trenerje, varnostnike, zdravniško osebje in predstavnike medijev ter operaterje VAR in fante, ki so skrbeli za razkuževanje žog. Te so razkužili pred tekmo in ob polčasu. Igralcem jih niso podajali. Trenerji in rezervni igralci so nosili zaščitne maske ter sedeli na klopeh in v prvih vrstah tribun z upoštevanjem varne razdalje. Glavni trenerji, tako kot igralci in sodniki na igrišču, pa so celo lahko bili brez mask, da so lahko kričali navodila igralcem. Rezervisti so si med ogrevanjem sneli maske, zamenjani igralci pa so si morali nadeti masko, preden so se usedli na klop. Spremenjeni so bili tudi rituali na igriščih. Igralci Wolfsburga so se ob zmagi v Augsburgu z 2:1 s sodniki pozdravljali tako, da so se dotaknili s čevlji, drugje so se pozdravljali z udarci s pestmi in dotiki s komolci. So pa bile tudi izjeme, ko so igralci Herthe preslišali opozorila in se objemali.

Člani medijskih ekip so igralce in trenerje po tekmi spraševali z mikrofoni na dolgih palicah, tiskovne konference po tekmi pa so potekala spletno kot videokonference. Vendar niso bili vsi zadovoljni. Navijači Augsburga so s transparentom predstavili svoje mnenje. »Nogomet daje življenje, vaš posel je bolan,« v znak protesta, da se nogomet nadaljuje med pandemijo. Trener Fortuna Düsseldorfa Uwe Rosler je predstavil mnenje trenerjev: »Dan je bil malce čuden. Sem čustven človek, rad objamem, potrepljam igralca, česar danes očitno nisem mogel storiti.«

»Zelo žalostno je vse skupaj, ko si navijači ne morejo ogledati tekme na stadionu, se ne moremo srečevati in igrati to igro skupaj, je na spletni tiskovni konferenci po tekmi dejal trener Freiburga Christian Streich in nadaljeval: »To ni nekaj, kar lahko traja v nedogled. Toda v teh pogojih, čeprav so bile tekme odigrane brez navijačev, ni bila igra manj kakovostna, še vedno je šlo za vrhunski nogomet.«