Vlada naj nadalje prav tako v osmih dneh sporoči podatke, na katerih je temeljila odločitev o nakupih preko posrednikov, in imena oseb, ki so to odločitev sprejele.

Poleg tega naj predstavi razloge za odločitev, da se za centralno nabavo zaščitne opreme za celotno državo zadolži Zavod RS za blagovne rezerve. Od vlade pa med drugim pričakujejo tudi odgovor na vprašanje, ali in s katerimi podjetji v državni lasti je bil vzpostavljen stik za pomoč pri nakupu zaščitne opreme.

Računskemu sodišču pa so prav tako brez glasu proti priporočili izvedbo revizije o nakupih opreme.

Pred očitki, da so bila proračunska sredstva za nakup opreme v času aktualne vlade porabljena negospodarno, je treba počakati na ugotovitve pristojnih inštitucij, še zlasti računskega sodišča, je v razpravi dejal Dušan Verbič iz SMC v nadaljevanju nujne seje, sklicane na zahtevo SD, LMŠ, Levice in SAB. Po njegovih besedah je nujno, da se problematika razišče, šele potem pa se je mogoče na podlagi relevantnih ugotovitev pogovarjati o odgovornosti.

Podobno je tudi Robert Polnar iz DeSUS pozval k temu, da pristojni organi najprej opravijo svojo nalogo.

Po mnenju Franca Trčka iz SD bi bolezen covid-19 vzela nekaj deset življenj manj, če bi bili ukrepi vlade ustreznejši. Sicer pa je DZ po njegovih besedah nadrejen vladi in ta mora DZ dati podatke, če jih zahteva. Sicer pa po njegovi oceni aktualna vlada s taktiko, kot jo je pokazala do zdaj, ni sposobna opravljati nalog, ki jih vlada ima.

Kordiš: Jedro težav v odločitvi, da se opremo dobavlja prek posrednikov

Miha Kordiš iz Levice pa je bil kritičen do ukrepov, zaradi katerih denimo zdravniki in domovi za starejše niso dobili opreme tako hitro, kot bi jo lahko. Jedro težav je po njegovem mnenju v odločitvi, da bodo opremo dobavljali preko posrednikov.

Obravnavo predloga priporočil glede vladnega poročanja DZ po zakonu o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki so jo zahtevali v SD, LMŠ, Levici in SAB, pa so prekinili, ker ni bilo vabljenih na sejo.

Vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, bo DZ sicer obravnaval v nadaljevanju izredne seje v četrtek. Poročilo je kritično do prejšnje vlade Marjana Šarca in pohvalno do aktualne vlade Janeza Janše. V opoziciji so zato do njega ostri.