Počivalšek je danes ob robu obiska v Kobilarni Lipica v izjavi za medije poudaril, da bo tretji protikoronski paket naslovil panoge, katerih situacije vlada s prvima dvema paketoma ni uspela zadovoljivo rešiti. Med njimi je tudi turizem.

V naslednji dneh morda odprtje manjših nastanitvenih obratov

Glede odpiranja nastanitvenih zmogljivosti je ponovil, da bi lahko "v nekaj dneh" odprli manjše nastanitvene obrate, torej tiste z največ 30 posteljami. V začetku tedna so na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo za STA že pojasnili, da se odpiranje pričakuje med 15. majem in 1. junijem.

Za drugi del, torej večje nastanitve oz. hotele, pa se zaključuje priprava navodil za delovanje v spremenjenih razmerah, je pojasnil minister. V ospredju bo ohranjanje zdravja.

Navodila sicer pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki pa je pri tem tesno sodeloval s turističnim gospodarstvom, tudi v okviru delovne skupine pod okriljem ministrstva. "Smernice in standarde bo NIJZ objavil takoj po tem, ko bo objavljen popravljen odlok vlade," pojasnjujejo na ministrstvu.

Slovenski turizem je več kot 70-odstotno odvisen od tujih gostov

Počivalšek je ob tem ponovil tudi, da "ekonomije turizma brez odprtih meja ni". Slovenski turizem je namreč več kot 70-odstotno odvisen od tujih gostov, izredno pomemben je bil in bo tudi v prihodnje zanj italijanski trg. "Zato je pomembno čim prej priti do dogovora, kako bomo odprli meje," je povedal minister.

Sam je v luči izboljševanja razmer v regiji zmerno optimističen, da bi se z vprašanjem načina in časovnice odpiranja meja lahko začeli pogovarjati "v prihodnjih dneh", izpostavil je tudi danes objavljene smernice Evropske komisije na to temo. Znova pa je poudaril, da bo vse odvisno od epidemiološke slike tako pri nas kot v tujini.