Unesco in L'Oreal z mednarodnimi nagradami za življenjsko delo spodbujata in podpirata uspešne znanstvenice po vsem svetu vse od leta 1998. Gre za ugledne nagrade v višini 100.000 evrov, ki so namenjene izjemno uspešnim znanstvenicam naravoslovnih znanosti in jih vsako leto prejme pet vodilnih znanstvenic, z vsake celine po ena, in sicer iz Afrike, Azije, Evrope, Latinske in Severne Amerike. Doslej so podelili skupaj že 112 tovrstnih nagrad.

V preteklih letih so kar tri njihove dobitnice prejele po tem priznanju tudi Nobelovo nagrado.

Podelitev nagrad petim vrhunskim znanstvenicam za njihov izjemen prispevek k razvoju naravoslovnih znanosti bo 11. marca 2021 v Parizu. Vsaka bo prejela po 100.000 evrov.

Po podatkih Statističnega inštituta Unesco za leto 2019 delež žensk med raziskovalci na svetovni ravni znaša 29,3 odstotka, v EU pa je glede na podatke raziskave She Figures 2018 med raziskovalci tretjina žensk.

V Sloveniji na doktorskem študiju celo prevladujejo ženske (54 odstotkov), veliko žensk tudi doktorira, postanejo asistentke, docentke, potem pa se njihovo napredovanje upočasni ali ustavi.