Novosti:

- V nedeljo ob 537 opravljenih testih tri potrjene okužbe z novim koronavirusom; nobene smrti bolnika s covidom-19

- Orehovec: Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo si želeli izobraževalne ustanove odpreti v celoti, a zaradi strokovnega mnenja to ni mogoče

- Orehovec: Delo v razredih bo potekalo v manjših skupinah do 15 otrok

- Orehovec: Starši, ki ne bodo otrok pripeljali v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačila

- Truden DObrin: V šole in vrtce naj hodijo zgolj zdravi otroci in zaposleni

- Truden Dobrin: O ukinitvi 7-dnevne karantene za lastnike nepremičnin in plovil ne razmišljamo

Novinarsko konferenco si lahko ogledate na spodnji povezavi

Tri nove okužbe z novim koronavirusom, v nedeljo nobene smrti zaradi covida-19

V nedeljo so opravili 537 testov na okužbo z novim koronavirusom, potrdili so tri okužbe. Skupaj so tako doslej v Sloveniji potrdili 1460 okužb s tem virusom. V nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19.

V bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 42 bolnikov s covidom-19, od tega deset na oddelkih za intenzivno terapijo. Iz bolnišnične oskrbe v nedeljo niso odpustili nobenega bolnika s covidom-19. Skupaj sta doslej v Sloveniji umrla 102 bolnika s covidom-19.

Starši otrok z domačim varstvom do konca maja oproščeni plačila vrtca

Na ministrstvu za izobraževanje prosijo starše, naj v začetni fazi v vrtce pripeljejo samo tiste otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma. »Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil,« je na novinarski konferenci zagotovil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec.

Potem ko so vzgojno-izobraževalne ustanove v petek prejele priporočila za ravnanje ob odprtju vrtcev in šol, so se v strokovni javnosti pojavila številna vprašanja v zvezi z izvedljivostjo navodil. Na nekatere pomisleke sta danes na novinarski konferenci odgovorila državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec in Polonca Truden Dobrin z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Delo v javnih in zasebnih vrtcih, ki svoja vrata odpirajo prihodnji ponedeljek, naj bi sicer potekalo v manjših skupinah, in sicer za prvo starostno obdobje v skupinah po osem in za drugo starostno obdobje v skupinah po 10 otrok.

Prihodnji ponedeljek bodo poleg vrtcev svoja vrata v omejenem obsegu odprle tudi šole. Šolarji prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja v osnovnih šolah bodo razvrščeni v skupine do 15 otrok. V skupinah do 15 otrok bodo izobraževanje nadaljevali tudi učenci 9. razredov, ki pa naj bi se v šole vrnili 25. maja, je pojasnil Orehovec.

Za učence od 4. do 8. razreda bo izobraževanje še naprej potekalo na daljavo. Tiste med njimi, ki so neocenjeni ali negativno ocenjeni oz. imajo težave z izobraževanjem na daljavo, bo lahko šola od 25. maja povabila v šolo in z njimi izvajala dopolnilni pouk.

Individualne oblike pouka instrumentov in petja v glasbenih šolah bodo od 18. maja izvajali v prostorih šole. Pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, pa bo po besedah Orehovca še naprej potekal na daljavo.

Svoja vrata naj bi 18. maja odprli tudi dijaški domovi in organizacije za izobraževanje odraslih, enako velja tudi za šole s prilagojenim programom in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Za dijake zaključnih letnikov srednjih šol se te odprejo 18. maja. Dijaki nezaključnih letnikov nadaljujejo z izobraževanjem na daljavo. Na srednjih šolah lahko zanje organizirajo dodatno učno pomoč, če so neocenjeni ali negativno ocenjeni.

Avtobusni potniški promet stekel gladko in zaenkrat še brez težav s prezasedenostjo

Po osmih tednih je danes znova stekel tudi avtobusni potniški promet, ki zaradi ukrepov za zajezitev širjenje novega koronavirusa poteka z omejitvami glede števila potnikov. Ker nekateri zaposleni še čakajo na delo od doma, šolajoči se otroci in mladostniki pa so še doma, danes avtobusni prevozniki niso imeli težav s prezasedenostjo.

Na Avtobusni postaji Ljubljana so že ob odprtju ob 5.30 zaznali »manjše število potnikov, ki so nestrpno čakali na nakup avtobusne vozovnice«. Nakup je namreč mogoč le pri blagajnah postaje ali na spletni strani. Nakup je mogoč za vse linije in med postajališči, ki vključujejo Ljubljano.

Kljub nakupu spletne vozovnice pa potniki nimajo zagotovljenega vstopa v avtobus, če je avtobus že zaseden z dovoljenim številom potnikov. »Tudi prevoznik tega ne more vedeti, saj vstopajo tudi potniki s terminskimi vozovnicami, katerim ni potrebno rezervirati potovanja v avtobusu za določen odhod,« so pojasnili za STA. Vendar pa težav s tem danes niso imeli, saj je bilo potnikov precej manj kot pred 16. marcem, ko je zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa zastal javni potniški promet.

Pričakujejo pa, da bo potnikov v prihodnje več, zato so pristojno ministrstvo pozvali, »da se seznani z njihovim rezervacijskim sistemom, ki edini omogoča spremljavo števila prodanih vozovnic in preprečuje slabo voljo potnikov, saj do prezasedenosti ob njegovi uporabi ne prihaja, ter ga uvede za območje celotne Slovenije za vse avtobusne prevoznike, za kar je že prilagojen«. Avtobusni prevozniki sicer po njihovih informacijah vozijo po večinoma nespremenjenih voznih redih, potniki pa upoštevajo higienskih priporočil.

Tudi v skupini Arriva Slovenija so potrdili, da javni potniški promet poteka v skladu s higienskimi in varnostnimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na avtobusih niso zaznali večje gneče. »Vsi potniki, ki so želeli potovati z našimi avtobusi, so varno in pravočasno prispeli na cilj,« so dodali.

Tudi v Nomagu, ki opravlja storitve medkrajevnega in mestnega prometa, so potrdili, da so vse avtobuse pripravili v skladu z navodili in zahtevami NIJZ. Preuredili so jih na način, ki onemogoča stik med potniki in voznikom, vstop in izstop potnikov je možen samo pri zadnjih vratih, ob vhodnih vratih pa so nameščena tudi razkužila. Na postaji potniki najprej izstopajo, nato pa vstopajo, pri tem pa ohranjajo razdaljo. »Težav zaenkrat ne opažamo, po prvih ugotovitvah pa se tudi potniki držijo predpisanih navodil,« so zapisali za STA.

Vozovnice lahko potniki kupijo na njihovi spletni strani ali prek mobilne aplikacije Nomago, odprli o tudi tudi večino prodajnih mest. Nakup vozovnic na avtobusih ni mogoč, terminskim vozovnicam, ki so jih potniki kupili pred zaustavitvijo javnega potniškega prometa, pa se je veljavnost podaljšala. Nomago, ki v Celju opravlja tudi storitve mestnega prevoza, pravi, da tam s prevozi še niso začeli, saj celjska občina še preverja pogoje NIJZ.

Mestni promet v Novi Gorici samo po slovenski strani

Je pa danes spet začel obratovati mestni potniški promet v Novi Gorici, vendar avtobusi vozijo le na mestnem območju občin Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba, na italijansko stran v Gorico pa ne, so zapisali na spletni strani Nomaga. Avtobusi bodo vozili po rednem voznem redu in bodo tako kot doslej brezplačni.

Brez posebnosti trenutno vozijo tudi avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa, kjer dopoldne ni bilo zaznati težav s prezasedenostjo. Stekel je tudi potniški promet v novomeški mestni občini, kjer avtobusi vozijo po ustaljenem voznem redu. Potniki lahko vozovnice kupijo na prodajnem mestu na novomeški avtobusni postaji, saj nakup na avtobusu za zdaj še ni mogoč.

Poslanec SD Jani Prednik je ob tem ministrstvo za infrastrukturo pozval, da z namenom vsaj delnega izboljšanja trenutnega socialnega in ekonomskega položaja mladih študentom, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih zagotovijo brezplačno vozovnico za subvencionirani javni potniški promet do 30. junija.