Evropska unija se na današnji dan spominja začetkov povezovanja na stari celini. Pet let po koncu vojne je na današnji dan francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil drzno idejo o vzpostavitvi evropske skupnosti za premog in jeklo, v kateri bi države združile proizvodnjo jekla in premoga. Z gospodarskim sodelovanjem naj bi predvsem zagotovili mir na celini. Nepredstavljivo je bilo namreč, da bi se partnerice s skupnimi gospodarskimi interesi – predvsem Nemčija in Francija – še enkrat znašle na okopih vojne. Schumanova ideja je padla na plodna tla. Evropsko povezovanje je z desetletji prineslo Evropsko unijo in tudi strateško prijateljstvo med Parizom in Berlinom, ki je pogosto pospeševalo razvoj Evropske unije. Povezovanje evropskih držav v skupno integracijo z omejenimi nadnacionalnimi pristojnostmi še danes velja za enega najuspešnejših mirovnih projektov z gospodarskimi, političnimi in kulturnimi razsežnostmi.

Tokratni praznik Evropske unije bo precej drugačen kot prejšnja leta. Evropska unija je zadnja leta slavila, da je po desetletju gospodarske krize znova dosegala relativno krepko gospodarsko rast, dokler je niso zamajale posledice trgovinskih vojn in delno tudi brexita. Sedanja koronakriza jo je postavila pred neprimerljive izzive. Zaradi številnih, še vedno veljavnih omejitvenih ukrepov bodo praznovanja letos predvsem virtualna. Voditelji evropskih institucij bodo z videosporočili nagovorili evropske državljane, svoje poglede na položaj in prihodnost Unije pa bodo predstavili tudi vodje poslanskih skupin v evropskem parlamentu.

Opomin na evropske vrednote

»Evropska solidarnost je danes pomembnejša kot kadar koli prej. Na začetku krize je bila solidarnost na preizkušnji. Nato smo si začeli deliti in si pomagati. To je dejanska solidarnost, ki se mora nadaljevati,« je na predvečer dneva Evrope včeraj dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednik evropskega sveta Charles Michel pa je ugotavljal, da je bila Evropska unija v preteklosti osredotočena predvsem na mir in blagostanje. Temu se EU ne namerava odpovedati, je zagotovil, hkrati pa se je zavzel, da se mir in blagostanje povežeta z vrednoto dobrega počutja, ki se je v teh dneh na novo zavedamo – gre za kakovost našega osebnega, fizičnega, mentalnega, družbenega, ekonomskega in kulturnega bivanja. »Novo obzorje Evrope naj postane skrbna družba, v kateri je temeljnega pomena individualno in kolektivno dobro počutje vseh.« Skrbna družba pa je lahko kredibilna le, če si hkrati prizadeva za dostojanstvo, dobro počutje in razvoj širšega sveta, je še ocenil Michel.

S poslanico pred dnevom Evrope se je oglasil tudi predsednik države Borut Pahor. Napačno bi bilo, če bi menili, da Evropske unije ne potrebujemo, razen za ohranitev miru. To je velika in nevarna zmota, je dejal in pristavil: »Še nikoli nismo potrebovali drug drugega tako kot zdaj in v teh globalnih razmerah. Zato pravim: Evropa ne sme iti nazaj, Evropa mora iti naprej. Evropska unija ni problem, Evropska unija je rešitev.«

12