Oceno bi morali izvesti na »odprt, pregleden in vključujoč« način pod vodstvom generalnega direktorja WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, je pojasnila Hua Chunying, tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva. Dodala pa je, da bi moral pregled potekati »ob primernem času po koncu pandemije«.

Peking tudi izpostavlja, da bi preiskava morala potekati na podlagi mednarodnih zdravstvenih predpisov in da bi jo morali avtorizirati organi WHO. Ne bi pa bila predmet preiskave samo Kitajska, temveč bi predvidoma obsegala vse države na svetu.

Zadnje tedne se Peking sooča z naraščajočim pritiskom predvsem ZDA in Avstralije po mednarodni preiskavi izbruha novega koronavirusa na Kitajskem konec lanskega leta. Številne druge države, med njimi Francija, Velika Britanija in Nemčija, pa so Kitajsko pozvale, naj dokaže svojo transparentnost pri ukrepanju glede virusa.

Kitajska je doslej tovrstne pozive zavračala in ZDA obtoževala politizacije zdravstvene krize. Vztrajno tudi zavrača obtožbe, da je skrivala podatke o izbruhu virusa. Trdi, da je vedno pravočasno delila informacije z WHO in drugimi državami.