V Španiji, kjer ocenjujejo, da so vrhunec epidemije dosegli pred več kot mesecem dni, je število novih okužb trenutno v upadu. Zmanjšuje se tudi število smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19. Se pa v zadnjih tednih povečuje število novih okužb med zdravstvenimi delavci.

V Španiji so sicer po več tednih že začeli sproščati ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

V Španiji so doslej zabeležili več kot 250.000 okužb z novim koronavirusom. V to številko so zajeti tudi tisti, pri katerih so potrdili prisotnost protiteles. Med temi jih je 18 odstotkov ali 43.956 zdravstvenih delavcev. Po besedah Fernanda Simona, ki vodi oddelek za izredne razmere na ministrstvu za zdravje, gre za "pomemben pojav".

Dodal je, da je v dveh večjih bolnišnicah v Madridu in Kataloniji, ki jih je novi koronavirus v Španiji najbolj prizadel, med zdravstvenimi delavci 11 odstotkov okuženih, a je potek okužbe pri njih manj hud kot pri splošni populaciji. To naj bi bilo posledica tega, da so na splošno mlajši.

Stopnja smrtnosti med španskimi zdravstvenimi delavci je tako 0,1 odstotka, kar je bistveno manj od 7,8 odstotka, ki velja za splošno populacijo. Manj jih je tudi v bolnišnici ali na intenzivni negi, kar naj bi bilo prav tako posledica razlike v starosti.

Med razlogi za tako velik delež okužb pri zdravstvenih delavcih bi lahko bil tudi ta, da so zanje testi na okužbo dostopnejši. Hkrati so tudi v prvih bojnih vrsta proti virusu, saj zdravijo že okužene.

Število smrti zaradi koronavirusa v svetu preseglo 250.000

Število smrti zaradi novega koronavirusa je v ponedeljek preseglo četrt milijona, večinoma v ZDA in Evropi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Najhuje je prizadeta Evropa z okoli 145.000 smrtnimi žrtvami covida-19, sledijo pa ZDA z 68.700 smrtmi. Skupaj predstavljata 85 odstotkov vseh žrtev koronavirusa.

V ZDA se sicer bojijo, da bi se maja število smrti in okužb na dan lahko še povečalo. Do konca maja morda celo podvojilo glede na sedanje stanje, kažejo interne projekcije vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa na podlagi podatkov Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) in Zvezne agencije za posredovanje v nesrečah (Fema).

V Evropi medtem v večini držav menijo, da so že dosegli vrhunec epidemije. Število smrti in okužb v najhuje prizadetih državah, kot sta Italija in Španija, že upada. Zato tudi sproščajo omejevalne ukrepe, ki so bili za omejitev širjenja koronavirusa uvedeni pred skoraj dvema mesecema.

Globalno število okužb s koronavirusom, ki se je začel širiti iz Kitajske, sicer še vedno narašča, trenutno najbolj v Rusiji, kjer zdaj naštejejo okoli 10.000 na novo okuženih na dan. Skupno pa se je v svetu z novim koronavirusom okužilo že okoli 3,6 milijona ljudi.

V Združenem kraljestvu zaradi novega koronavirusa največ smrtnih žrtev v Evropi

V Združenem kraljestvu je s sumom koronavirusne bolezni 19 doslej umrlo že več kot 32.000 ljudi, kar je največ v Evropi, je razvidno iz danes objavljenih uradnih podatkov, na spletni strani poroča Reuters.

Združeno kraljestvo je tako po število smrtnih primerov prehitelo Italijo, kjer pa po navedbah Reutersa v statistiko ne vključujejo smrtnih primerov, zaradi katerih zgolj sumijo, da je smrt povzročil novi koronavirus.

V Nemčiji več kot 164.000 okužb z novim koronvirusom in 6800 mrtvih

V Nemčiji so doslej potrdili že več kot 164.000 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni 19 je doslej umrlo 6808 ljudi, je razvidno iz podatkov, ki jih je pripravila nemška tiskovna agencija dpa.

Število novih okužb je majhno in je krepko pod tisoč. Hkrati so v Nemčiji že ob koncu tedna zaznali manj okužb.

Stanje ruskega premierja, ki preboleva covid-19, dobro

Ruski premier Mihail Mišustin, ki preboleva koronavirusno bolezen 19, se počuti dobro, so sporočili iz njegovega kabineta. Zdravljenje poteka v skladu z načrti, so navedli in dodali, da je premier v stiku s sodelavci.

Z novim koronavirusom se je okužil tudi minister za gradbeništvo Vladimir Jakušev, ki se zdravi v eni od moskovskih bolnišnic.

V Franciji prva okužba z novim koronavirusom že konec decembra

V Franciji so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani in ne konec januarja letos, kot so domnevali doslej. Okužbo z novim koronavirusom so namreč potrdili pri bolniku, ki so mu decembra diagnosticirali pljučnico.

To je dokaz, da »se je covid-19 po Franciji širil že konec decembra 2019, torej pred prvimi uradno potrjenimi primeri«, so zapisali avtorji študije.

V ZDA spet višje projekcije smrti zaradi odpiranja gospodarstva

Univerza Washington sedaj zaradi postopnega odpravljanja omejevalnih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ocenjuje, da bo do začetka avgusta zaradi covida-19 umrlo 135.000 Američanov, kar je skoraj dvakrat več od ocene iz aprila. Uradne projekcije vlade, ki jih Bela hiša za zdaj taji, pa govorijo o po 3000 mrtvih na dan do konca meseca.