Po skoraj dveh mesecih od prekinitve slovenskega nogometnega prvenstva vse kaže, da se prvoligaši v tem mesecu še ne bodo vrnili na igrišča, da bi sezono spravili pod streho. Nogometna zveza Slovenije (NZS) čaka na odziv vlade, ki bo v kratkem odločala o rahljanju ukrepov na področju ekipnega športa, šele nato bodo sledila nadaljnja navodila vsem klubom prve lige. Obstaja tudi možnost, da bi slovensko ligo predčasno končali s potrditvijo trenutnega vrstnega reda in se osredotočili na sezono 2020/21.

NZS je aprila predvidela različne scenarije za nadaljevanje prvenstva. Če bi se nogometaši v skladu s prvotnimi načrti vrnili na sceno ob koncu maja ali v začetku junija, bi sezono v napornem ritmu tekem lahko zaključili pred 25. julijem, a je vse pogojeno z začetkom skupinskih treningov. Nogometaši bodo namreč za vrnitev v tekmovalni pogon opravili daljše priprave, da bodo ujeli formo in se izognili večjemu tveganju za poškodbe. Glede na to, da športniki iz ekipnih panog tudi po prvomajskih praznikih še nimajo natančnih informacij o sprostitvi vladnih ukrepov, bo morala nogometna zveza najverjetneje posodobiti načrte o urniku tekmovanj. O aktualnih zadevah smo želeli povprašati generalnega sekretarja NZS Martina Koželja, vendar na intervju ni pristal. Nogometna zveza bo najprej počakala navodila vlade.

V Italiji in Španiji so medtem sprostili ukrepe na področju športa in dovolili vadbo na individualni ravni, skupinske treninge pa bi lahko uvedli čez štirinajst dni. Nogometaši na Hrvaškem v manjših skupinah trenirajo že teden dni. Ukrepi za vrnitev nogometnega življenja bodo pomenili velik zalogaj za slovenske prvoligaše, saj je pričakovati, da bodo treningi potekali pod strogimi varnostnimi navodili. Med klubi vlada negotovost, saj nihče ne ve, kako bodo novi pogoji dela zaživeli v praksi. Če ne bo šlo drugače, je možna tudi odpoved zadnjih enajstih krogov. V tem primeru bi Olimpija postala prvakinja, Maribor pa bi osvojil četrto mesto in ostal brez evropske vozovnice. Ogromno neznank je tudi v povezavi z nadaljevanjem druge lige, saj bi organiziranje treningov in tekem pod strogimi pogoji za večino klubov pomenilo ogromen finančni zalogaj.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek je za STA povedal, da so podrobnejši ukrepi za zagon treningov in tekmovanj v zadnji fazi usklajevanj na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Pri pripravi ukrepov za zagon slovenskega športa sodelujeta tudi ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Na ministrstvu pod vodstvom Simone Kustec načrtujejo, da bodo športniki po vrnitvi na treninge sprva ohranjali medsebojno razdaljo, nacionalne zveze pa bodo imenovale nadzornike, ki bodo preverjali, ali športniki upoštevajo vse ukrepe. Vlada se je najprej lotila sproščanja ukrepov v individualnih športih, kjer bi lahko naprej zagnali tekmovanja, šele nato bodo postopoma odpirali ekipne panoge. Na ministrstvu predvidevajo, da bo na tekmovališču sprva omejeno skupno število športnikov, stik pa bo dovoljen izključno v delu tehničnega treninga in vedno z istim partnerjem.