Nemška vlada je Hezbolah v četrtek tudi označila za šiitsko teroristično organizacijo, policisti pa so preiskali štiri mošeje in društva, v katerih naj bi delovali šiitski islamisti.

Iran je danes ocenil, da je Nemčija delovanje Hezbolaha prepovedala zaradi svoje krivde za holokavst, v katerem je bilo ubitih okoli šest milijonov Judov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Menimo, da imajo Nemci zgodovinski dolg do sionistov in ga zdaj na nek način plačujejo, ob tem pa se ne zavedajo, da bi se muslimani lahko odzvali,« je poudaril tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi.

Musavi je bil kritičen tudi do racij v nemških mošejah. Kot je dejal, ni primerno napasti vseh muslimanov, če ocenijo, da le skupina med njimi počne kaj nezakonitega. Poudaril je še, da po mnenju Irana člani Hezbolaha ne ravnajo nezakonito.

Hezbolah je bil ustanovljen leta 1982 v Libanonu, da bi se boril proti izraelski okupaciji Libanona. Spopadi z izraelskimi silami so se nadaljevali tudi po koncu te okupacije, tudi oz. pretežno s terorističnimi metodami.

Hezbolah v Nemčiji uradno ni prisoten

Iran je eden glavnih podpornikov Hezbolaha in njegovega upora proti enemu glavnih nasprotnikov Teherana, Izraelu.

Hezbolah sicer uradno v Nemčiji ne deluje in tudi nima nobenih prostorov. So pa dejavni člani in privrženci te milice, ki v Nemčiji med drugim zbirajo finančne prispevke za delovanje Hezbolaha. Po ocenah nemške obveščevalne službe naj bi bilo v Nemčiji okoli 1050 članov in podpornikov. Poslej se ti člani in privrženci v Nemčiji ne smejo več zbirati, oblasti lahko tudi zasežejo njihovo premoženje. Prepovedana je tudi uporaba simbolov te organizacije.

V Nemčiji in tudi večini članic EU je bilo doslej prepovedano le Hezbolahovo vojaško krilo, medtem ko je celotna organizacija označena za teroristično le v ZDA, Veliki Britaniji, Kanadi, na Nizozemskem in v Izraelu.