V Kranjski Gori, na Bledu in v Bohinju so se pred prazničnim koncem tedna odločili, da po sprostitvi omejitev gibanja na državni ravni tudi v lokalnih skupnostih ne bodo več omejevali obiska najbolj priljubljenih turističnih točk. V Bohinju so tako odprli že skoraj vsa parkirišča ob jezeru, ki so bila prej zaprta, da bi preprečili preveliko gnečo okoli jezera. V soboto so odprli tudi vstop na Slap Savica, danes pa še korita Mostnice. V torek svoja vrata odpirajo tudi bohinjski muzeji. Ljudje lahko ponovno posedajo tudi po klopcah okoli Blejskega jezera, vendar, kot je bilo moč opaziti, se številni temu še izogibajo. Na Bledu so sicer ta podaljšan konec tedna opazili nekoliko več ljudi, ki pa prihajajo tekom celotnega dneva in se porazdelijo po kraju, zato kakšne posebne gneče ali težav ni, je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite Občine Bled Jožef Smole.

Redarji te dni opravljajo poostren nadzor, pri čemer jim pomagajo tudi prostovoljci, vendar po Smoletovih informacija večjega števila kršitev niso zaznali. Obiskovalci so večinoma družine ali pari, medtem ko združevanja večjega števila ljudi niso pogosta. Če do tega že pride, pa se ljudje po opozorilu razkropijo, je pojasnil Smole.

Kot je ocenil, je situacija sedaj precej drugačna kot pred uveljavitvijo ukrepov, ki so ljudem začasno prepovedali prehajanje občinskih meja. Tedaj so namreč ob določenih delih dneva opažali precejšnjo gnečo. Ljudje pa tudi pogosto niso upoštevali opozoril o prepovedi druženja na javnih površinah, temveč so se po opozorilih le začasno umaknili, nato pa se znova vrnili v isti sestavi.

Ljudje se tako po mnenju Smoleta sedaj bolje zavedajo pomena vseh ukrepov in držanja socialne distance. Nekateri so presodili, da še ni čas za sproščene izlete po državi, saj so turistične storitve, na čelu z zaprtimi gostinskimi lokali, močno okrnjene. Druge je od izletov odvrnila slabša vremenska napoved, tretji pa so se po sprostitvi prepovedi prehajanja občinskih meja morda najprej raje odpravili do svojih sorodnikov. Na območju kranjskogorske občine so kljub temu te dni opazili precej dnevnih obiskovalcev. Policija beleži porast prometa po Zgornjesavski dolini, veliko prometa je tudi v Planici in na Vršiču. Vendar kakšnih večjih kršitev kljub poostrenem nadzoru ne opažajo. Gre tudi za območja, po katerih se lahko porazdeli veliko število obiskovalcev.

"Vse je v mejah normale, ljudje se držijo priporočil in pravil," je za STA povedal kranjskogorski župan Janez Hrovat in dodal, da ljudje med seboj držijo tudi socialno distanco, kar je videl tako pred trgovino kot na najbolj obljudenih turističnih točkah. Že pred prazniki pa je občane ob pričakovanem večjem obisku pozval k strpnosti.

Prvomajski izleti so zametki ponovnega zagona turizma. Posebej Kranjska Gora je že od nekdaj zelo vezana na slovenske goste, zato jo bo kriza z novim koronavirusom verjetno prizadela nekoliko manj kot nekatera druga turistična središča, ki so skoraj v celoti odvisna od tujih gostov. Hrovat je prepričan, da dnevni turizem letos vsekakor bo. Poleg tega so Slovenci za Kranjsko Goro najštevilčnejši in najboljši gostje. Sledijo jim Italijani, zato se Hrovat nadeja, da se bo sprostil tudi prehod prek meja. Najbolj pa ga skrbi za velike hotele, za katere bi bilo najbolj ključno, da se razmere normalizirajo in da bi jih vsaj gostje iz sosednjih držav lahko ponovno začeli obiskovati.

"Vse države v tem trenutku veliko pričakujejo od domačega gosta. V tem trenutku je edini, na katerega računamo," je izpostavil direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj, ki se zaveda, da bo letos tujih gostov veliko manj. Je pa vesel, da so v Sloveniji nastopile razmere, da se lahko nekatere dejavnosti ponovno zaženejo.