Javnost je v začetku marca razburila dobro organizirana gruzijska tako imenovana mobilna kriminalna združba, ki je med podboji in krili vrat po stanovanjskih blokih lepila volnene nitke. Če je nekdo odprl vrata in pretrgal nitko, je to pomenilo, da je bil doma. Če pa je bila naslednji dan nitka cela, je bil to znak za vlomilce, da so lahko v miru opustošili stanovanje. Marca smo pisali o Gruzijcih, ki so na tak način vlamljali na Gorenjskem, natančneje v Škofji Loki. Več kot očitno pa so imeli svoje lovke tudi na Celjskem.

Marca so potem mariborski policisti Gruzijca, ki so jima dokazali vlome na Škofjeloškem, prijeli, kranjska preiskovalna sodnica ju je vtaknila v pripor. Na delu so bili sicer trije, kar so pokazali tudi videoposnetki nadzornih kamer. Eden od združbe jim je ušel. A ti trije »škofjeloški« Gruzijci niso bili edini in več kot očitno niso vlamljali le na gorenjskem koncu.

Celo seznam ulic so našli pri njih

Celjski kriminalisti so namreč danes sporočili, da so preiskali delovanje dobro organizirane mobilne kriminalne skupine Gruzijcev, ki je množično vlamljala tudi v drugih evropskih državah. V preteklosti so jih namreč že obravnavali na območju Turčije, Španije, Italije, Avstrije, Nemčije, Francije, Finske in drugod, pri tem pa so uporabljali dokumente z različnimi imeni. Očitno so si za svojo tarčo izbrali tudi Slovenijo. Čeprav so jih celjski policisti in kriminalisti ovadili pet, pa za zdaj v priporu ostajata le dva prej omenjena Gruzijca, stara 33 in 45 let.

Na območju Škofje Loke so trije Gruzijci v štirih vlomih, ki so jih zagrešili med 28. februarjem in 2. marcem, lastnike stanovanj olajšali za okoli dva tisoč evrov. In kaj je bilo na Celjskem? V eni od hišnih preiskav so policisti pri osumljenih našli celo listič z imeni več celjskih ulic, kjer so dejansko vlome, na katere so se temeljito pripravili in jih načrtovali, tudi izvršili. »Trije so vlamljali tako, da so zlomili cilindrične vložke ključavnic na vhodnih vratih stanovanj, dva druga pa sta v stanovanja vlamljala s pomočjo specialnega vlomilskega orodja ter volnene nitke,« pravi Milena Trbulin, tiskovna predstavnica PU Celje.

Celjski policisti so ugotovili tudi, da so bili Gruzijci na območju Celja in Velenja dejavni v treh različnih časovnih obdobjih. »Trojica Gruzijcev je vlamljala v stanovanja že avgusta lani, druga trojica pa tik pred božično-novoletnimi prazniki. Večino vlomov pa sta od januarja do marca letos zagrešila Gruzijca, stara 33 in 45 let, ki imata na vesti vsaj 14 vlomov v stanovanja v Trubarjevi, Kajuhovi, Malgajevi, Ljubljanski, Škapinovi, Opekarniški in Podjavorškovi ulici v Celju. Odnašala sta večinoma gotovino in zlatnino, v nekaterih primerih tudi moške obleke, torbe in kozmetiko, občanom pa povzročila za okoli 80.000 evrov materialne škode,« razkriva Trbulinova.

Preiskujejo še več vlomov

Zoper pet Gruzijcev so prejšnji teden na okrožno državno tožilstvo v Celju podali kazenske ovadbe zaradi suma storitve 19 kaznivih dejanj velike tatvine, ki so jih Gruzijci zagrešili z vlomi v stanovanja v stanovanjskih blokih v Celju in Velenju. Kot so še pojasnili na PU Celje, so trem državljanom Gruzije, starim 33, 34 in 46 let, odvzeli prostost že 25. februarja letos in jih s kazensko ovadbo dva dni pozneje privedli pred preiskovalnega sodnika celjskega sodišča. »A je bil pripor odrejen le za 33-letnega osumljenca, druga dva sta bila izpuščena na prostost in po podatkih, ki jih imamo, sta že zapustila Slovenijo,« še pove Trbulinova. Tako zdaj v priporu sedijo trije: dva »gorenjska«, ki so ju prijeli mariborski kriminalisti, in še »celjski«. A preiskava se še nadaljuje, saj policisti sumijo, da imajo Gruzijci na vesti še več vlomov tudi v drugih krajih po Sloveniji.