Slovenija je na prošnjo Grčije in Evropske komisije izrazila pripravljenost, da prevzame štiri mladoletnike brez spremstva, ker se ji zdi prav, da je solidarna z državo, ki je v prvih bojnih vrstah proti nezakonitim migrantom, je povedal Hojs po današnjem videokonferenčnem zasedanju notranjih ministrov EU.

Ob tem je pojasnil, da je pri pripravi vladnega dokumenta zahteval, da se strogo osredotočijo na mlajše, da torej otroci morajo biti mlajši od deset let. Postopek usklajevanja z ministrstvom za delo je po Hojsovih besedah v teku. Minister ocenjuje, da bi otroci v Slovenijo lahko prišli v drugi polovici maja.

Članice EU bodo sprejele najmanj 1600 mladoletnikov brez spremstva

Pripravljenost na sprejem mladoletnikov brez spremstva iz begunskih centrov v Grčiji so doslej izrazili Luksemburg, ki jih je tudi že sprejel, ter Belgija, Bolgarija, Francija, Nemčija, Hrvaška, Finska, Irska, Portugalska, Litva in Švica.

Slovenski notranji minister je sicer danes tudi opozoril pred novim migracijskim valom. Izpostavil je, da je v BiH več kot 6000 migrantov in da jih je nekaj manj tudi v Srbiji, ki bodo verjetno počakali na čas po epidemiji in takrat nadaljevali pot.

Članice EU bodo sprejele najmanj 1600 mladoletnikov brez spremstva iz sprejemnih centrov na grških otokih, je marca napovedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Na grških otokih veliko otrok brez starše

Na grških otokih, na katere so se marca zgrnili številni novi prebežniki, potem ko je Turčija prenehala zadrževati migrante in begunce, je veliko otrok brez staršev, sorodnikov ali skrbnikov. Grčija sicer od lani septembra poziva druge evropske države, naj jih sprejmejo.

Po razpoložljivih ocenah je po besedah Johanssonove na grških otokih približno 5500 mladoletnikov brez spremstva, pri čemer pa komisarka izpostavlja, da bi lahko bila ta številka ob temeljiti oceni starosti drugačna, saj so nekateri tam že več let.