Mori je na vprašanje, ali je možno OI prestaviti na 2022, če bi bilo to nujno, odločno in kratko dejal »Ne, v tem primeru bodo OI odpovedane.« Ob tem je pojasnil, da so bile OI doslej odpovedane le v času obeh svetovnih vojn. »Tudi sedaj bojujemo vojno, a z nevidnim sovražnikom. Če bomo virus uspešno zajezili in imeli zdravstvene razmere pod kontrolo, bomo gostili OI v miru naslednje poletje. Človeštvo računa na nas.«

Japonski strokovnjak za infekcijske bolezni Kentaro Iwata je 20. aprila dejal je, da bi morala biti za izvedbo iger izpolnjena dva pogoja. Prvi je nadzor nad covidom-19 na Japonskem, drugi pa nadzor nad boleznijo tudi drugod po svetu, ker bodo na igre prišli športniki in gostje iz najrazličnejših držav z vsega sveta. Nekateri zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi bile lahko OI le v primeru, če bi bilo prej odkrito in nato tudi na voljo učinkovito cepivo v zadostnih količinah.

Prestavljene OI so sedaj na programu med 23. julijem in 8. avgustom 2021, Mednarodni olimpijski komite (Mok) in japonske organizatorje pa ta čas obremenjuje tudi iskanje virov za dodatne stroške.