Šestletna jemenska državljanska vojna je predvsem spopad med silami (sunitskega) predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija in (večinoma šiitskimi) Hutiji s severa, ki jih podpira Iran. A v zadnjih treh letih so se tudi znotraj protihutijske koalicije pojavile velike napetosti, ki se v zadnjih dneh – na veliko veselje Hutijev – spet zaostrujejo. Separatisti na jugu Jemna, ki jih predstavlja Južni tranzicijski svet (STC) in ki jih podpirajo Združeni arabski emirati, so namreč konec tedna razglasili samoupravo in tako kršili novembra lani sklenjeni sporazum s silami predsednika Hadija, ki ga podpirajo Savdijci.

Po tem sporazumu, sklenjenim v Riadu, naj bi STC, ki se zavzema za podobno državo Južni Jemen, kot je obstajala do združitve leta 1990, vstopil v vlado predsednika Hadija, odpovedal pa bi se Adnu. Vendar je STC, ki se je doslej skupaj s silami predsednika Hadija boril proti Hutijem, zdaj razglasil, da bo sam vladal v tem dvomilijonskem pristanišču in več drugih južnih provincah, ker naj bi bila vlada predsednika Hadija preveč skorumpirana in nesposobna, da bi lahko izboljšala obupne razmere v Adnu in šla v boj proti koronavirusu. Aden, kjer med drugim ni elektrike, so po koleri v zadnjih letih in letošnjem koronavirusu zdaj prizadele še poplave, tako da so številne družine izgubile vse imetje.

Savdijci v bran dogovoru iz Riada

Savdska Arabija je v ponedeljek zahtevala, da vlada predsednika Hadija dobi nazaj pooblastila in da se »spoštuje dogovor iz Riada« ter tako »prepreči nadaljnje poslabšanje razmer v Adnu«. Tudi sicer je v Jemnu huda humanitarna kriza, saj lakoto trpi več kot polovica od 30 milijonov prebivalcev. Že pred državljansko vojno je bila to revna in razmeroma gosto naseljena država, toliko bolj, če Jemen primerjamo z drugimi državami Arabskega polotoka, ki so večinoma bogate naftne monarhije in slabo naseljene.

Separatisti kot peta sila

Poleg Hutijev, sil predsednika Hadija, Islamske države in Al Kaide tako separatisti z juga, zbrani v STC, postajajo še peta stran v jemenski državljanski vojni. Hutiji imajo že od leta 2014 v svojih rokah Sano, dotedanje glavno mesto, obvladujejo pa tudi večji del severnega Jemna. Separatisti z juga pa zdaj dodatno slabijo predsednika Hadija in s tem ponižujejo Savdsko Arabijo.

Po navedbah predstavnika STC za agencijo France Presse njihovi vojaki »nadzirajo vse vladne urade, tudi centralno banko in upravo pristanišča Aden«. Za zdaj separatiste podpira prebivalstvo, a vprašanje je, kako dolgo bo tako, saj je STC povsem prevzel odgovornost za upravo Adna, kjer so bile v zadnjih letih velike težave zaradi lakote in bolezni, kot sta bila zlasti davica in kolera. Ni pa še jasno, do kakšne mere se je razširil koronavirus.