Na osnovi podatkov in dokazov, ki so jih zbrali raziskovalni novinarji različnih evropskih medijev, je mreža mednarodnih pravnikov in nevladnih organizacij (NVO) minuli teden ovadila največje evropske dobaviteljice orožja in vojaške opreme ter tehnologij Riadu in njegovim zaveznicam v vojni proti Jemnu. Sodišču ICC so vročili 360 strani opisov ugotovljenih podatkov in 700 strani prilog s slikovnim gradivom, satelitskimi posnetki in še drugih dokumentov, ki razkrivajo tip in izvor orožja, vojaških letal in opreme, uporabljenih v bombardiranju civilnih objektov v Jemnu, kot so šole, bolnišnice, naselja in zgodovinski spomeniki. Gre za temeljito novinarsko raziskovalno delo, ki podaja številne dokaze in informacije tudi s terena. Delo je koordiniral berlinski Evropski center za ustavno pravo in človekove pravice (ECCHR), sodelovali pa so Amnesty International in ONG ter mediji, kot sta španski digitalni časnik El diario in nizozemski Lighthouse Report.

Sodelovanje v moriji

»Kljub dokazom o hudih kršitvah mednarodnega humanitarnega prava v Jemnu so države, kot so Španija, Nemčija, Francija, Italija in Velika Britanija, še naprej izvažale orožje, opremo in rezervne dele ter ponujale vzdrževanje in (tehnično) podporo Savdski Arabiji in Arabskim emiratom,« so zapisali v ovadbi. Trdijo, da letalsko bombardiranje Jemna kaže »bojni vzorec, za katerega so značilni nesorazmerni in neselektivni napadi, ki so povzročili smrt in hude poškodbe civilistov«. Ovadba zadeva evropsko oboroževalno industrijo in njene menedžerje, nanaša pa se tudi na vlogo političnih voditeljev omenjenih držav pri izdaji dovoljenj za prodajo orožja, uporabljenega v že skoraj pozabljeni zločinski vojni, ki traja od leta 2015.

V poročilu, vročenem ICC, s katerim utemeljujejo ovadbo za začetek preiskovalnega postopka zaradi sodelovanja v vojnih zločinih in kršitvah humanitarnega prava v Jemnu, izstopa Španija, ki je postala sedma izvoznica orožja na svetu. Med letoma 2012 in 2017 je vlada nekdanjega konservativnega premierja Mariana Rajoya avtorizirala izvoz orožja v vrednosti 21 milijard evrov. Konkretne obtožbe letijo na dve tovarni Airbusa zaradi dobave sestavnih delov za lovske bombnike eurofighter typhoon, ki jih sestavljajo v Veliki Britaniji. Glavni del motorja teh vojaških letal, ki jih Riad uporablja za napade na civilne cilje v Jemnu, proizvaja baskovska tovarna ITP v lasti britanskega Rolls Royca. Britanci so v obdobju med 2007 in 2017 prodali Savdski Arabiji 72 typhoonov in naj bi jih v prihodnje še 48. Neposredneje pa je Španija vpletena v prodajo letalskih tankerjev 330-MRTT Airbusove izdelave, ki jih Riad uporablja za dodajanje goriva typhoonom med vojaškimi operacijami. Nekatere dele teh letal proizvajajo tudi francoske in nemške tovarne, zato imajo svoj delež krivde tudi ti dve državi. Madrid je do zdaj Riadu prodal šest letalskih tankerjev, tri pa Arabskim emiratom, kjer so prejšnji mesec naročili še tri. Španija jih tudi redno servisira.

Nespoštovanje določil EU pri izvozu orožja

Francija, ki je tretja največja izvoznica orožja na svetu, ima svoje glavne stranke v državah kršiteljicah človekovih pravic in kjer potekajo vojne. Novinarji in drugi strokovnjaki, ki so sodelovali pri pisanju poročila za haaško sodišče, dokazujejo, da se v konfliktih v Jemnu, Libiji, Zahodni Sahari, Kamerunu in na drugih vojnih prizoriščih uporablja orožje in vojaška oprema iz Francije, ki ne spoštuje določila pravno zavezujočega dokumenta iz leta 2008. Gre za evropsko skupno stališče (angleško common position), ki med drugim določa pogoje, pod katerimi lahko države članice EU izdajajo dovoljenja za izvoz orožja, in prepoveduje njegov izvoz, če ta »bi lahko služil notranji represiji ali mednarodni agresiji ali bi prispeval k regionalni nestabilnosti«.