V potresu je bilo poleg smrtnih žrtev več deset tisoč ljudi poškodovanih, več kot 600.000 pa razseljenih. Več kot milijon stavb je bilo močno poškodovanih ali uničenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Uničena je bila tudi javna infrastruktura, od cest, šol do bolnišnic. Več kot 1200 zdravstvenih domov je bilo med potresom poškodovanih, kar je povzročilo poslabšanje zdravstvene oskrbe zlasti v odročnih območjih.

Škodo, ki jo je povzročil potres, so ocenili na osem milijard ameriških dolarjev. Mednarodna skupnost z Indijo, Kitajsko in razvojnimi bankami na čelu je obljubila za 4,1 milijarde dolarjev pomoči.

Nepalska vlada se sooča s kritikami zaradi počasnosti obnove, ki je posledica političnih bojev, birokracije in zmede. Okoli četrtino domov morajo še zgraditi, a vlada zagotavlja, da bodo zgrajeni v letu dni.

Številni prebivalci se soočajo tudi s težavami, ker jim vlada ni dala dovolj sredstev za izgradnjo domov in se zato morajo zadolževati ali bivati v premajhnih prostorih. Lanska raziskava kaže, da se je po potresu v državi podvojilo število hiš, ki so velike od 26 do 50 kvadratnih metrov, navaja AFP.