Bil je 9. marec, ko so bile v ligi ABA zadnje tri tekme predzadnjega, 21. kroga rednega dela. Že takrat je bila v zraku negotovost okoli nadaljevanje sezone, zle slutnje pa so se hitro uresničile. Pandemija koronavirusa je ohromila svet in z njim šport, izvzeto pa ni bilo niti jadransko košarkarsko tekmovanje. Do konca sezone sta tako ostala zadnji krog in končnica, do danes pa ne vodstvo lige ne klubi niso sedli za skupno mizo ali sestavili konkretnega predloga, kaj storiti. Bolj kot ne se je dalo v medijih po regiji brati o individualnih pogledih klubskih veljakov na situacijo, ki so s predlaganimi rešitvami ščitili lastne interese. Jasno namreč je, da je v igri uvrstitev v evroligo, ki si jo odkrito želijo pri Crveni zvezdi, Partizanu in Budućnosti, medtem ko se za zadnje mesto v končnici borita Mornar in Cedevita Olimpija, ki sta bila v izjavah bolj zadržana kot omenjeni trije klubi. Kakšna bo kratkoročna prihodnost lige ABA, utegne vsaj do neke mere postati jasno danes, saj je vodstvo tekmovanja ob enajsti uri dopoldne sklicalo konferenčni sestanek, kjer bodo klubi prvič po mesecu in pol izmenjali medsebojne poglede.

Uradnih odločitev o nadaljevanju sezone sicer danes še ne bo, saj lahko te sprejema le skupščina. Pričakovati pa gre, da bodo klubi skupaj z vodstvom zarisali smernice in se dogovorili za določene roke, v katerih mora priti do odločitve. Pri tem bo seveda veliko odvisno tudi od evrolige in njenih potez. Za zdaj prvi mož najelitnejšega evropskega tekmovanja Jordi Bertomeu še računa na zaključek sezone na parketu, a je podčrtal, da se mora to zgoditi najkasneje do konca julija, če ne, bo treba sprejeti drugačne odločitve.

Pred današnjim konferenčnim klicem so se oglasili pri Cedeviti Olimpiji, kjer še naprej zagovarjajo stališče, da je treba stremeti k zaključku sezone po športni poti, a le če bodo to dopuščale okoliščine. »Cedevita Olimpija si želi, da bi se liga ABA končala po športni poti. To pomeni, da bi bilo treba odigrati zadnji krog rednega dela sezone in prvaka dobiti z boji v končnici. A ta trenutek je v celotnem svetu še toliko neznank, da je razplet pandemije koronavirusa nemogoče predvideti. Vodstvo evrolige bi moralo podati osnovne smernice in navodila v trenutku, ko bodo imele vse države iz celotne regije popolnoma enake pogoje za delo in so tudi klubi soglasni v športni rešitvi. Ob tem ne bi smeli imeti dvojnih meril, saj mesta najboljšim štirim ekipam, ki se bodo borila v končnici, še niso dokončno razdeljena, ker zadnji krog rednega dela sezone še ni bil odigran. Le končnica za naslov prvaka in nato širitev lige nista možni, saj bi potem enako lahko veljalo za preboj iz 2. lige ABA v ligo ABA. Treba je vedeti, kdo se bo prebijal dalje, in kdo bo izpadel,« je med drugim povedal direktor zmajev Davor Užbinec.