Domžalski dom, najbolj obiskana turistična točka na Mali planini na vzhodnem pobočju Velike planine, zadnje tedne sameva. Življenje se je tam ustavilo že sredi minulega meseca, ljubitelji pohodništva, čudovitih razgledov in neokrnjene narave pa letošnjo pomlad najbolj pogrešajo pogled na cvetoče žafrane. Ti so minula leta na planino vselej privabili množice občudovalcev vijoličnih znanilcev pomladi, pa tudi svežega gorskega zraka in slastnega sirovega zavitka z borovnicami.

Že tretjič pod bremenom ukrepov

»Težko je. Potem ko je marca planino vnovič pobelil sneg, jo je zadnje tedne izdatno obsijalo toplo sonce. Žafrani so v polnem razcvetu, a smo zaradi ukrepov države ob koronavirusu izgubili celotno spomladansko sezono. Na planini sem ostal sam. Žena in sin, s katerima skupaj upravljamo dom v lasti planinskega društva Domžale, sta v dolini. Dela v koči ni, denarja je tudi zmanjkalo,« ob našem obisku pojasni Alojz Ovijač. Oskrbnik planinske koče je že deseto leto, pred tem je svoje goste s kulinaričnimi dobrotami razveseljeval v Črnuškem domu. Delati je začel pri svojih štiriindvajsetih letih in takrat je bilo vse drugače, pravi. »Bilo je precej manj prometa, zabave in veselja pa precej več.«

V svoji gostinski karieri na Mali planini je že dvakrat preživel izredne razmere in z njimi povezane zaščitne ukrepe. Prvič leta 1986, ko je planino obšel oblak radioaktivnih delcev iz Černobila, drugič v času slovenske osamosvojitvene vojne leta 1991. »Ali bom preživel pandemijo koronavirusa, še ne vem. Pojma nimam, kako bo naprej. Denarja ni, zalogi hrane in pijače, ki smo ju nakupili lani jeseni, bo kmalu potekel rok trajanja. Pri nas moramo namreč že jeseni nakupiti večino zaloge, saj nikoli ne vemo, ali bo cesta, ki iz doline pelje do našega doma, pozimi in zgodaj spomladi zaradi snega sploh prevozna. Ogromno pijače bomo morali tako vreči stran, gre za nekaj tisoč evrov,« je zaskrbljen sogovornik.

Seveda tudi on upa na pomoč države, družinsko podjetje je trenutno na čakanju, kar je še toliko težje, ker so v njem zaposleni vsi trije družinski člani. Prihodkov ni, a je treba vseeno tudi v tem obdobju plačevati elektriko, vodo… »V preteklih dneh smo si zapolnili čas z beljenem notranjih prostorov, medtem ko zunaj nismo mogli veliko delati, saj so ves čas prihajali obiskovalci z željo, da jih postrežemo. Seveda jim nismo smeli ustreči, dom je namreč že več kot mesec dni zaprt. A to nekaterih očitno ne moti, tako da se kakšen dan na planini vseeno najde precej pohodnikov,« še pove Alojz Ovijač in doda, da komaj čaka na preklic ukrepov in vnovično odprtje koče, ki daleč naokoli slovi po svojem gostoljubju in kulinaričnih dobrotah, pripravljenih po receptih naših babic in iz pretežno lokalnih sestavin. Pod večino jedi se podpisuje prav Alojz, njegovim gostom najbolje teknejo pasulj, vojaški pasulj s koščki klobase in slanine, razne obare, jota, zelje z žganci, sirovi štruklji, sirov zavitek z borovnicami in jabolčni zavitek.

Izvajajo le nujna vzdrževalna dela

Celotno spomladansko turistično sezono so izgubili tudi na še bolj oblegani Veliki planini. Tudi tam so zaradi ukrepov za preprečevanja širjenja novega koronavirusa in na podlagi odredbe vlade zaprli vse – tako gostinsko ponudbo kot prevoze z žičniškimi napravami. »Pomladno obdobje s cvetenjem žafranov na planini sicer ni naša glavna sezona, a smo se v zadnjih letih trudili, da ljudem predstavimo planino tudi v spomladanskem času, in beležili čedalje več obiskovalcev. Žal bodo letos žafrani odcveteli brez njih,« je jasen direktor družbe Velika planina Leon Keder.

Pojasnil je, da so trenutno vsi zaposleni doma na čakanju na delo: »Izvajamo le nujna vzdrževalna dela na žičniških napravah, brez katerih zagon naprav ne bi bil mogoč po sprostitvi omejevalnih ukrepov. Nihalka je tehnično brezhibna. Januarja smo uspešno opravili menjavo nosilnih vrvi.«

Večjih prenovitvenih del na priljubljeni slovenski visokogorski pašni planini ta čas ni, izvajajo le vzdrževalna dela v gostinskih lokalih – prižigajo peči za ogrevanje zaradi zmrzali in preverjajo stanje objektov. Redno pregledujejo zalogo hrane in pijače, ki jo bodo morali po poteku roka uporabe odpisati.

»Moje želje v teh dneh so, da tako družba kot ves svet v celoti premagamo virus in da čim prej začnemo z obratovanjem. Žal trenutno še ne kaže, da bi se to kmalu zgodilo. V družbi imamo pripravljenih več scenarijev, kako preživeti to obdobje. Načrte sproti prilagajamo, odvisno od razmer, ki se dnevno spreminjajo. K sreči družba nima večjih obveznosti v obliki kreditov ali najemnin. Poravnavamo le tekoče stroške elektrike in podobno, prav tako bomo državo zaprosili za povračilo stroškov dela za zaposlene, ki čakajo na delo doma,« še doda Leon Keder.