Največje in najstarejše planšarsko naselje v Evropi, ki je ohranilo individualno pastirstvo, sveži gorski zrak, neokrnjena narava s prostranimi pašniki, odetimi v vijolične barve. Vse to v objem Kamniško - Savinjskih Alp vabi množice pohodnikov, družine z otroki, mlade in mlade po srcu.

Sprehod med znamenitimi pastirskimi kočami je tudi priljubljen cilj številnih tujih turistov. Največ jih prihaja iz Francije, Nemčije, Izraela in sosednjih držav – Italije, Hrvaške in Avstrije. Veliko planino obiščejo tudi iz bolj eksotičnih držav, kot so Avstralija, države Južne Amerike, ogromno jih pride tudi iz azijskih držav.

Kljub temu da so marca zaradi remonta našteli manj obiskovalcev kot lani, letos pričakujejo okoli desetodstotno rast v primerjavi z lanskim letom, ki je bilo rekordno. V prihodnje se obeta tudi nekaj novosti. »Obnovili bomo našo obstoječo infrastrukturo. Predvsem kuhinjo in okolico v gostišču Zeleni rob. Prav tako bomo začeli gradnjo novega objekta pri spodnji postaji nihalke. Letos bo obiskovalce pričakala tudi naša nova maskota, kravica. Ime še izbiramo,« je pojasnil direktor družbe Velika planina Leon Keder.

V zadnjem mesecu so temeljito obnovili obe kabini nihalke. Predvsem tako imenovana obešala, na katera je pripeta kabina. Mimogrede, prva nihalka vas ob koncih tedna popelje na Veliko planino ob 9. uri, zadnja vožnja v dolino je ob 17. uri. Obratuje tudi sedežnica Šimnovec–Gradišče. Pot nadaljujete peš proti vrhu planine (30 minut lažjega vzpona). Vozovnica za nihalko stane 13 evrov, medtem ko so za družine (dva odrasla in štirje otroci) pripravili ugodno ponudbo za 30 evrov.

V družbi pastirjev

Največ obiska na planini je poleti, zagotovo najlepši čas za obisk pa je zdaj – ko se narava prebuja in cvetijo žafrani ter druge pomladanske cvetlice. Številne turiste najbolj očara 63 pastirskih bajt, parlament, plesišče, Preskarjev pastirski muzej (v času pašne sezone je odprt vsak dan) in kapela Marije Snežne. Krave na planino priženejo okoli 10. junija, odvisno od vremena. V času pašne sezone za okoli 250 do 300 krav skrbi okoli 20 do 30 pastirjev. V zadnjih letih prevladujejo upokojene ženske – pastirice. Z veseljem vam bodo postregle s pokušnjo domačega kislega mleka in drugimi dobrotami.

»Že drugo leto zapored bomo tudi letos organizirali sobotne vodene oglede, ki so namenjeni individualnim gostom. 8. junija bomo odprli Preskarjev muzej in tisti konec tedna bo vstopnina v muzej brezplačna. Prav tako bo brezplačen sobotni vodeni ogled (9. junij). Sledile bodo delavnice pred Preskarjevim muzejem, med drugimi bomo tudi letos izvedli dve otroški delavnici Pastirčkov dan (5. in 26. avgusta),« je povedal Keder. Že tradicionalno vas na planino tudi letos vabijo na prvomajski golaž na letni vrt na spodnji postaji nihalke. Z odlično domačo slovensko hrano se lahko vsak dan okrepčate v gostišču Zeleni rob, kjer vas bodo navdušili s sirovimi štruklji, z domačimi dobrotami vas bodo zagotovo navdušili tudi v planinski koči Domžalski dom na Mali planini. Tam bodo na zunanjih igralih na svoj račun prišli tudi otroci.