Popolna omejitev gibanja je z današnjim dnem skrajšana za eno uro, tako da bo policijska ura ob delovnikih odslej trajala od 18. do 5. ure in ne več od 17., poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Svoja vrata so danes znova odprle manjše trgovine, delavnice in podjetja, kjer niso potrebni bližnji stiki, kot so avtomehanične delavnice, vulkanizerji, tehnične trgovine, tržnice z zelenjavo in sadjem. Nadaljujejo se lahko tudi gradbeni projekti, seveda vse ob ustreznih higienskih in drugih ukrepih. Zaprta ostajajo nakupovalna središča in druga podjetja, kjer se zbira več ljudi ali prihaja do tesnejših stikov, pa tudi šole in univerze.

Starejši od 65 let bodo prvič od uvedbe izrednih razmer lahko odšli trikrat na teden - ob torkih, petkih in nedeljah - na največ polurni sprehod do 600 metrov daleč od doma, in sicer v času policijske ure med 18. in 1. uro.

Znova prisotnost novinarjev na tiskovnih konferencah

Po tednu dni prepovedi pa bodo znova na dnevnih novinarskih konferencah vlade o boju poti koronavirusu lahko navzoči novinarji.

Za omilitev ukrepov se je vlada odločila v ponedeljek zaradi izboljšane epidemiološke slike epidemije, ki je do ponedeljka v Srbiji zahtevala 125 življenj, potrdili pa so skupno 6630 primerov okužbe.

Epidemiolog Predrag Kon je danes za srbsko televizijo RTS dejal, da kaže, da epidemija pojenja, saj je vse več primerov okužbe z blagimi simptomi ali brez njih. Njen konec pričakuje med desetim in 12. tednom od izbruha v državi, ki je sedaj v sedmem tednu. Virus pa ne bo izginil, a poleti po njegovi oceni ne bo več epidemije, poroča Tanjug.

V Španiji znova nekoliko več dnevnih smrtnih žrtev

V Španiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 430 smrtnih žrtev bolezni covid-19, kar je nekoliko več kot dan prej, ko je umrlo 399 ljudi. Vse skupaj je doslej novi koronavirus v Španiji zahteval 21.282 življenj, z njim se je okužilo 204.178 ljudi, kažejo podatki španskih oblasti. Zaradi covida-19 so medtem odpovedali tek pred biki v Pamploni.

Na španskem ministrstvu za zdravje so pojasnili, da je dnevno število smrtnih žrtev ob torkih običajno nekoliko višje, in sicer zaradi rahle zamude pri prejemanju podatkov o žrtvah po regijah ob koncih tedna.

Doslej je ozdravelo 82.518 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. V Španiji je ta virus zaradi pomanjkanja opreme močno prizadel zdravstveno osebje, med katerim so potrdili 31.788 okužb. To je več kot 15 odstotkov vseh okuženih.