Britanski premier Boris Johnson je po treh dneh zdravljenja zaradi okužbe s covidom-19 zapustil oddelek za intenzivno nego v londonski bolnišnici St. Thomas. Stanje se mu izboljšuje, po besedah tiskovnega predstavnika vlade pa še ni mogoče reči, kdaj bo spet vodil državo. »Okrevanje je v zgodnji fazi. So pa v bolnišnici povedali, da je izredno dobro razpoložen,« je dejal predstavnik vlade, ki jo začasno vodi zunanji minister Dominic Raab.

Slabše so novice glede novega koronavirusa na ravni države. Do danes so našteli približno osem tisoč smrtnih žrtev, Inštitut za zdravstvene meritve in vrednotenja v Seattlu pa napoveduje, da bo Velika Britanija najbolj prizadeta država v Evropi s 66.000 smrtnimi žrtvami, čeprav domači epidemiologi pravijo, da opažajo umirjanje rasti števila okužb in žrtev.

Policijska ura v Srbiji do ponedeljka

Najhuje prizadeti ostajata Italija in Španija. V obeh bodo omejevalne ukrepe očitno podaljšali do začetka maja, bodo pa predvidoma v ponedeljek ali torek sprostili nekatere dejavnosti, da vsaj malce oživijo gospodarstvo. V Italiji je bilo do danes 17.669 smrtnih žrtev, največ na svetu. Premier Giuseppe Conte pravi, da strokovnjaki opažajo umirjanje širjenja virusa, da pa »moramo ostati budni«. Podobno je v Španiji, kjer premier Pedro Sanchez prvi: »Požar počasi spravljamo pod nadzor.« Smrtnih žrtev v državi je 15.843, v zadnjih 24 urah je umrlo 605 obolelih, kar je najmanj v zadnjih dveh tednih in pol.

Nove ukrepe sprejemajo na Balkanu. V Srbiji, kjer je bilo do danes 71 smrtnih žrtev, so podaljšali policijsko uro od danes popoldan do ponedeljka zjutraj, ljudje tako ne bodo smeli na ulico kar 60 ur. V BiH je bilo do danes 36 smrtnih žrtev, vsak, ki pride iz tujine, mora v karanteno. V Makedoniji pa sta v karanteni voditelja obeh največjih strank SDSM in VMRO-DPMNE, bivši premier Zoran Zaev in Hristjan Mickoski, ker so potrdili okužbo pri novinarju, ki je imel pred tem z njima pogovor.

Veliko pokopov v skupni grobnici

Med najhuje prizadetimi so ZDA, v četrtek je število žrtev preseglo 16.500, okuženih imajo največ na svetu – danes 472.000. Znotraj ZDA je najbolj prizadeta zvezna država New York. Na otoku Hart v newyorški četrti Bronx, kjer je skupinski grob za tiste brez svojcev, opravijo sedemkrat več pokopov kot pred pandemijo. Vsak dan v dolg jarek prečno položijo in prekrijejo dvajset do trideset krst. V New Yorku sicer kaže, da ukrepi proti širjenju virusa delujejo, a guverner Andrew Cuomo in glavni ameriški strokovnjak Anthony Fauci opozarjata, da bi bilo njihovo prehitro odpravljanje velika napaka. »Gremo v pravo smer in zdaj ni čas za korak nazaj,« pravi Fauci. ba