Po svetu več protestov proti omejitvam gibanja

V ZDA so do nedelje zvečer našteli 40.666 smrtnih žrtev covida-19, s koronavirusom pa je okuženih že skoraj 760.000 ljudi. Na severozahodu Kitajske so v zadnjem tednu potrdili več deset novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Po svetu je medtem potekalo več protestov proti omejitvam gibanja zaradi koronavirusa.

Nekaj pozitivnih novic je prišlo iz najbolj prizadete zvezne države New York, kjer je guverner Andrew Cuomo poročal, da je v soboto umrlo 507 ljudi, kar je najmanj v tednu dni in 33 manj kot v petek. Skupaj je sicer v državi z 20 milijoni prebivalcev doslej že 18.300 mrtvih in skoraj 250.000 okuženih. Samo v mestu New York z osmimi milijoni prebivalcev pa je bilo do sinoči 140.000 okuženih in 14.451 mrtvih.

Trump podprl protestnike proti socialnemu distanciranju

Po ZDA so se v nedeljo nadaljevali protesti proti ukrepom guvernerjev držav za socialno distanciranje. Za zdaj gre za maloštevilne posameznike. V Denverju so nosili transparente, da imajo raje koronavirus kot socializem in da brezposelnost pobija podobno kot koronavirus.

Predsednik ZDA Donald Trump je v nedeljo vztrajal pri podpori protestnikom, čeprav guvernerji ne delajo nič drugega, kot sprejemajo ukrepe v skladu s smernicami in navodili Trumpove zvezne vlade. »Ljudje želijo svoje življenje nazaj, ker jim je bilo vzeto. Nekateri guvernerji so šli predaleč,« je dejal, ni pa povedal kateri.

V Španiji covid-19 prvič v mesecu dni zahteval manj kot 400 življenj

V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 v Španiji umrlo 399 ljudi. To je najmanjši dnevni porast žrtev v štirih tednih, je danes sporočila vlada. Izpostavili so, da je to prvič v štirih tednih, da je covid-19 na dnevni ravni zahteval manj kot 400 življenj.

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je doseglo 200.210. S tem je Španija po ZDA država z največ potrjenimi okužbami na svetu pred Italijo. Po številu smrtnih žrtev je tretja po ZDA in Italiji.

V Srbiji od torka omilitev ukrepov proti novemu koronavirusu

V Srbiji bodo v torek znova odprli manjše trgovine, delavnice in podjetja, kjer niso potrebni bližnji stiki, kot so avtomehanične delavnice, vulkanizerji, tehnične trgovine. Prvič bodo od uvedbe izrednih razmer zaradi virusa 15. marca starejši od 65 let lahko odšli na sprehod. Na novinarskih konferencah vlade pa bodo znova prisotni novinarji.

Na Češkem spet možne poroke, a v ožjem krogu

Češke oblasti so nekoliko omilile omejitvene ukrepe v času koronavirusa in znova omogočile izvajanje porok. A le, če je pri sklepanju zakonske zveze prisotnih manj kot deset ljudi, vključno z ženinom in nevesto, pričami ter matičarji in morebitnimi drugimi prisotnimi.

Ženin in nevesta bosta na obredu lahko tudi brez zaščitnih mask na obrazu. Vsi ostali pa jih bodo morali nositi, so sporočili z notranjega ministrstva.

Notranji minister Jan Hamaček je dejal, da je treba počasi začeti vračati življenje nazaj v normalo, pa četudi bo to morda škodovalo boju proti novemu koronavirusu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Brazilski predsednik na protestu proti omejitvam gibanja

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro se je v nedeljo pridružil več sto protestnikom, ki so pred generalštabom brazilske vojske v prestolnici Brasilia protestirali proti omejitvam gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa.

Množica približno 600 ljudi je pozvala vojsko, naj posreduje pri ukrepanju proti koronavirusu, in zahtevala zaprtje kongresa. Nekateri protestniki so nosili napise »Vojaško posredovanje z Bolsonarom«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolsonaro, bivši vojaški častnik, je že ves čas kritičen do omejitvenih ukrepov, ki so jih guvernerji zveznih držav uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Brazilija z več kot 200 milijoni prebivalcev ima največ primerov okužbe z novim koronavirusom v Latinski Ameriki. Do nedelje so jih potrdili 38.000, umrlo je več kot 2400 ljudi.

Po Nemčiji protesti proti omejevanju pravic zaradi koronavirusa

Kljub strogim ukrepom, namenjenim zajezitvi novega koronavirusa, so v več nemških mestih konec tedna potekali protesti proti omejevanju temeljnih pravic v krizi, povezani s koronavirusom, na spletu poroča nemški časnik Der Spiegel.

V Berlinu se je v soboto zbralo več sto ljudi, ki jih je policija razgnala. Posredovalo je okoli 260 policistov. Od 79 protestnikov so pobrali osebne podatke, dva pa so odpeljali v pripor. Po navedbah policije so organizatorji k protestom pozvali prek spleta. Nekateri protestniki so nosili plakate, imeli so tudi zaščito čez usta.

Podoben protest je policija razgnala tudi v mestu Mainz, kjer se je na ulicah zbralo okoli 20 ljudi. Protest, ki je potekal v soboto popoldne, ni bil prijavljen. Policija je popisala osebne podatke 16 ljudi.

V soboto popoldne so se nasprotniki omejevanja temeljih pravic v okviru boja proti novemu koronavirusu zbrali tudi v Stuttgartu. Lokalne oblasti so protest dovolile, potem ko je zvezno ustavno sodišče odločilo, da prepoved shodov predstavlja kršitev temeljne pravice do zbiranja.

Na Norveškem po mesecu dni spet odpirajo vrtce

Na Norveškem so danes znova začeli odpirati vrtce, ki so jih zaradi epidemije novega koronavirusa zaprli pred mesecem dni. Tamkajšnje oblasti, ki zagotavljajo, da imajo virus pod nadzorom, pravijo, da se lahko vrtci znova odprejo, ker so otroci manj dovzetni za bolezen covid-19.

Nekateri starši imajo sicer zadržke do te odločitve. Glede na anketo, ki jo je minuli konec tedna objavila javna radiotelevizija NRK, 24 odstotkov staršev ne želi poslati svojih otrok nazaj v vrtce, 13 odstotkov pa jih glede tega ni gotovih.

Vrtci so ob ponovnem odprtju zagotovili določene zdravstvene ukrepe. Otroci do treh let starosti so razdeljeni v skupine po tri z enim odraslim spremljevalcem. Otroke, stare od tri do šest let, pa so razdelili v skupine po šest.

Na severozahodu Kitajske novo žarišče koronavirusa

Na severozahodu Kitajske so v zadnjem tednu potrdili več deset novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Žarišče izbruha je Harbin, glavno mesto province Heilongjiang, kjer so oblasti uvedle nove ukrepe za zajezitev virusa.

Iz Kitajske so sredi marca prvič poročali, da so brez domačih okužb, od takrat pa so potrdili le nekaj primerov. Minuli teden pa so potrdili več deset novih okužb, večino v Heilongjiangu, ki meji na Rusijo.

Izbruh v Harbinu opozarja na nevarnost ponovnega pojava virusa. »Morda prihaja drugi val, ki ga oblasti ne pričakujejo,« je za Financial Times dejal sodelavec inštituta Council on Foreign Relations Huang Yanzhong.

Do nedelje so oblasti v Heilongjiangu potrdile 61 primerov lokalnega prenosa virusa, od tega 54 v Harbinu. Nacionalna zdravstvena komisija je v soboto sporočila, da so že četrti dan zapored zabeležili dvomestno število novih domačih okužb. V nedeljo je bilo v državi 1041 aktivnih primerov, od tega je večina uvoženih iz tujine.

Oblasti so kot vir več kot 40 okužb identificirale 22-letno študentko, ki se je v Harbin vrnila iz ZDA. Mladenka je bila v karanteni doma namesto v eni od uradnih ustanov za izolacijo prišlekov.

V Franciji epidemija prizadela skoraj polovico zaposlenih v zasebnem sektorju

Okoli 9,6 milijona francoskih delavcev, kar je skoraj polovica zaposlenih v zasebnem sektorju, je zaradi epidemije koronavirusa na čakanju ali pa delajo po skrajšanem urniku, je povedala ministrica za delo Muriel Penicaud. Ob tem je izpostavila, da bo država nadomestila krila tudi po 11. maju, ko naj bi se v Franciji začeli sproščati ukrepi.