Gre za dodatek k že potrjenemu paketu v višini 2200 milijard dolarjev, iz katerega je skoraj nemudoma po potrditvi zmanjkalo sredstev, namenjenih majhnim podjetjem za ohranitev delovnih mest. Za ta namen je zdaj potrjenih dodatnih 380 milijard dolarjev, 75 milijard bo šlo bolnišnicam, 25 milijard pa za testiranje za koronavirus po ZDA.

Pogajanja o tem drugem paketu pomoči so trajala skoraj dva tedna. Republikanci so bili nemudoma za pomoč podjetjem, demokrati pa so zahtevali, da se zagotovi, da se posojila zagotovijo tudi podjetjem, ki jim banke ne posojajo rade. Za ta namen je predvidenih 60 milijard. Že s prvim paketom je veliko težav, saj so za jamstva prosila in jih tudi dobila nekatera večja podjetja.

Zvezne države, ki se zaradi koronavirusa soočajo z globokimi proračunskimi luknjami, prosijo za zvezna proračunska sredstva, da lahko plačajo za zdravstveno osebje, reševalce, gasilce in policiste. Trump je dejal, da je do tega odprt in se strinja, da se začnejo pogajanja o novem paketu. Vendar pa so nekateri konservativni republikanci v kongresu proti. Predstavniški dom naj bi nov paket pomoči potrdil v četrtek, Trump pa je napovedal takojšnji podpis.

Trumpov hotel prosi vlado za prizanesljivost glede najemnine

Trumpov mednarodni hotel v Washingtonu je zvezno vlado, ki jo vodi Trump, zaprosil za odlog plačevanja najemnine za poslopje v katerem je bila nekoč pošta, danes pa hotel. Kritiki vlade pa opozarjajo, da podobnega primera v ZDA še ni bilo.

Trump je vodenje poslov Trumpove organizacije po nastopu položaja predsednika ZDA predal svojima sinovoma Donaldu mlajšemu in Ericu Trumpu. Med premoženjem organizacije je tudi znameniti hotel, ki je bil nekoč pošta, Trumpova organizacija pa ga je najela za hotel. Ta hotel je že predmet številnih etičnih preiskav, saj ga polnijo Trumpovi politični zavezniki, donatorji in voditelji držav.

Trumpova organizacija za najem hotela plačuje 286.000 dolarjev na mesec vladi oz. upravi splošnih služb. Zaradi koronavirusa je tudi Trumpov hotel prazen in Donald mlajši ter Eric prosita vlado, naj za nekaj časa odloži plačevanje najemnin. Eric Trump je to potrdil za New York Times. »Vse kar želimo je, da nas obravnavajo enako kot vse druge hotele oziroma podjetja,« je dejal.

Pomoč New Yorku pri zagotavljanju opreme za testiranje za koronavirus

Trump je po srečanju z newyorškim guvernerjem Andrewom Cuomom v Beli hiši dejal, da bo sodeloval pri zagotavljanju dodatnih zmogljivosti za testiranje za koronavirus. V zvezni državi New York je bilo do torka zvečer okuženih več kot 258.000, zaradi koronavirusne bolezni 19 pa je umrlo več kot 19.000 ljudi.