Hotel Maestoso, ki se imenuje po eni izmed linij žrebcev lipicancev, so v Lipici zgradili leta 1971. Slabo desetletje pozneje so zgradili hotel Klub, vendar je bil ta znotraj varovanega območja kobilarne, zato so bili v njem lahko nameščeni zgolj tekmovalci, ki so prišli na turnirje, ali pa jahači, ki so prišli v Lipico na različno dolge tečaje jahanja.

Danes je poslopje precej zapuščeno, je pa, nasprotno, gostov v hotelu Maestoso vsako leto več. Že dolgo se ve, da bi bilo treba hotel nujno prenoviti, a se je vedno zataknilo pri vprašanju denarja. Lani se je končno vse obrnilo v pravo smer in letos bodo začeli obnavljati hotel. »To bo hotel s štirimi zvezdicami superior. V hotelu bo 139 sob in pet kongresnih dvoran, v načrtu sta tako notranji kot zunanji bazen, predviden pa je tudi ustvarjalno zasnovan velneški center,« je obnovitvene načrte opisal direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset. Dodal je še, da bo zunanjost novega hotela Maestoso po eni strani sledila značilnostim Krasa in lipiške tradicije, po drugi strani pa tudi najsodobnejšim svetovnim trendom.

Javno naročilo za prenovo in dograditev hotela Maestoso je bilo oddano gradbenemu podjetju VG5 gradnja, inženiring in svetovanje. S ciljem prenove celotnega kompleksa hotela Maestoso, vključno z bazenskim in velneškim centrom, bo Holding Kobilarna Lipica v prihodnje objavil še dve javni naročili, in sicer javno naročilo za prenovo že omenjenega bazenskega in velneška kompleksa ter javno naročilo za opremo celotnega hotelskega, bazenskega in velneškega kompleksa. »Želimo ga končati do izteka leta. To bi torej pomenilo, da bomo lahko prihodnje leto odlično začeli turistično sezono, ki bo trajala res vse leto,« je dejal Oset.