»RTV Slovenija ima v teh kritičnih časih ključno vlogo pri pomoči državi v boju proti pandemiji novega koronavirusa in trenutno dela na robu svojih zmogljivosti,« piše v izjavi.

»Napadi slovenske vlade na zaposlitveno, finančno in programsko politiko RTV Slovenija niso podprti z empiričnimi podatki. Kritika je seveda dobrodošla, a bojimo se, da je cilj teh napadov spodkopati neodvisnost javne medijske hiše ter kompetenc njenega vodstva in nadzornih organov,« so zapisali v izjavi, poroča MMC.

Po oceni EBU, za preverjanje delovanja javne radiotelevizije »že zdaj, v skladu z zakonom, obstajajo ustrezni nadzorni mehanizmi, ki zagotavljajo njeno institucionalno neodvisnost in avtonomijo.«

Poudarili vlogo javnih medijskih servisov

Še enkrat so poudarili vlogo javnih medijskih servisov, ki so v času pandemije znova pokazali svojo nepogrešljivo vlogo v družbi s tem, ko zagotavljajo preverjene informacije iz zanesljivih virov, sveže podatke in izjave, izobraževalne programe, nudijo podporo družbi in imajo tudi razvedrilne vsebine.

EBU se je s tem pismom odzval na pritiske in tudi obtožbe na račun RTV Slovenija, nazadnje zapisane v pismu o stanju slovenskih medijev, ki ga je vlada pretekli teden poslala Svetu Evrope, navaja MMC.

EBU: Sistem financiranja RTV Slovenija je zastarel

EBU je še opozoril, da je sistem financiranja RTV Slovenija zastarel, zato ga je treba spremeniti, da bo hiša »dobila dovolj sredstev, s katerimi bo lahko še naprej izpolnjevala naloge, pomembne za družbo«.

EBU oziroma generalni direktor zveze Noel Curran je sicer že 3. aprila pozval vse evropske vlade, naj epidemije novega koronavirusa ne izkoriščajo za kratenje svobode govora, medijske svobode in omejevanje prostega pretoka informacij.