Aplikacija naj bi uporabnika opozorila, da je bil v stiku z okuženim, in tako pomagala zdravstvenim oblastem pri sledenju stikom, kar je ključno za prekinitev verig prenosa, poudarjajo v komisiji.

Uporaba aplikacij mora biti prostovoljna, časovno omejena, medsebojno povezljiva, dostopna in kibernetsko varna. Temeljiti mora na "tehnologijah, prijaznih do zasebnosti", anonimiziranih podatkih in znanstvenih usmeritvah.

Aplikacije naj bi torej ljudi, ki so bili določen čas v bližini okužene osebe, opozarjale, naj se testirajo ali samoizolirajo, ne da bi razkrile identiteto okužene osebe. Temeljile naj bi na tehnologiji Bluetooth, ki ne omogoča sledenja lokacij posameznikov. Delovale naj bi čezmejno.

"Aplikacije za sledenje stikom za omejitev širjenja koronavirusa so lahko koristne, še zlasti kot del izhodnih strategij članic," je izpostavil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Ob tem izpostavlja, da morajo biti aplikacije povsem skladne z evropskimi pravili o varstvu podatkov in zasebnosti ter da jih je treba uporabljati v tesnem sodelovanju z javnimi zdravstvenimi oblastmi in ob njihovi odobritvi.

Javne zdravstvene oblasti bodo do konca meseca ocenile učinkovitost aplikacij na nacionalni in čezmejni ravni. Članice bodo do konca maja poročale o svojem ukrepanju in zagotovile pregled svojih ukrepov drugim članicam in Evropski komisiji.

Komisija bo ocenila napredek in ves čas krize objavljala redna poročila. Prvega bo objavila junija. V njem bo priporočila dodatno ukrepanje ali odpravo ukrepov, ki ne bi bili več potrebni.