O aplikacijah za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki ponekod v EU sprožajo pomisleke zaradi vprašanj njihovega vpliva na zasebnost in varstvo podatkov, so danes na videokonferenčnem zasedanju razpravljali notranji ministri EU. V Sloveniji se ta aplikacija še ne uporablja, še ni na razpolago. Slovenija kot majhna država bo verjetno pristopila k eni od aplikacij, ki bodo na trgu na voljo, je povedal Hojs v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Minister je pojasnil, da sta na današnjem zasedanju Nemčija in Francija napovedali zelo verjetno uporabo te aplikacije, Češka in Poljska pa sta poročali o tem, da jo že uporabljajo. Z vseh strani je bilo izpostavljeno, da je uporaba te aplikacije mogoča oziroma bo mogoča izključno na prostovoljni osnovi, torej če bo posameznik želel sodelovati, je izpostavil Hojs.

Minister sicer osebno vidi kar nekaj težav. Povsem preprosta logika in zdrava pamet povesta, da če nekdo, ki je bolezen prebolel ali je še vedno okužen, aplikacije ne uporabi, njegovi stiki ne bodo zabeleženi, torej bo sledenje slabo in nezadostno, je opozoril. »Zato bo treba najprej izrazito dobro predstaviti namen te aplikacije,« je poudaril Hojs. Še zlasti je izpostavil, da je treba ljudem povedati, da so pri uporabi aplikacije anonimni, saj da je to eden glavnih strahov ljudi, ko gre za uporabo aplikacije. Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo to aplikacijo v Sloveniji, je minister odgovoril, da v tem trenutku nima podatka o tem, da bi ta aplikacija bila že na voljo, ter da tako težko reče, da bi to lahko bilo v kratkem.

Članice EU so sredi aprila opredelile smernice za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije. Aplikacije naj bi ljudi, ki so bili določen čas v bližini okužene osebe, opozarjale, naj se testirajo ali samoizolirajo, ne da bi razkrile identiteto okužene osebe.

Uporaba aplikacij mora biti prostovoljna in časovno omejena. Temeljiti mora na anonimiziranih podatkih. Uporabljala naj bi se tehnologija bluetooth, ki ne omogoča sledenja lokacij posameznikov.