Von der Leynova je priznala, da unija v začetku ni bila pripravljena na pandemijo in da bi lahko Italiji v začetku več pomagali. »A zdaj je Evropa srce solidarnosti,« je poudarila. »Če se bomo danes vsi s pogumom, zaupanjem in solidarnostjo zavzeli za Evropo, vem, da bo duša Evrope sijala svetleje kot kdajkoli,« je dejala.

Ocenila je tudi, da je unija v prvih štirih tednih pandemije naredila več kot v štirih letih prejšnje krize. Po njenem mnenju je odziv EU dober, a potrebujemo več. Predsednica komisije je še izrazila prepričanje, da Evropa lahko oblikuje novi svet.

Znova se je zavzela za takojšen evropski Marshallow načrt za okrevanje gospodarstva. Temelj vsega bo po njenem evropski proračun, ki pa mora biti drugačen, kot so si ga zamislili pred pandemijo. Moral bo omogočiti investicije, ki bodo ključne v prvih letih gospodarskega okrevanja Evrope. S tem bodo gospodarstva dobila zagon in Evropa bo po koncu pandemije lahko odpornejša, bolj zelena in digitalna, je prepričana von der Leynova.

Opozorila je tudi, da je pandemija simetrična ter je prizadela vse države članice, a okrevanje morda ne bo enako v vseh državah.

Tudi predsednik Evropskega sveta Michel se je zavzel za sodelovanje in optimizem. Med prednostnimi nalogami je omenil skupni trg, pri katerem bo treba tudi razmisliti, kako ga je možno okrepiti in poglobiti. Nujna je močna industrijska strategija, iz malih in srednjih podjetij pa je treba ustvariti močan steber. Moralo se bo tudi razviti krožno gospodarstvo. Prioriteta je po njegovem tudi strategija za investicije, pri katerih je nujna solidarnost.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa je dejal, da bo morala Evropa v krizi podpreti tudi družine, delavce, ribiče, kmete in druge. Zavzel se je za usklajen odziv EU za boj proti epidemiji in njenim posledicam. »Moramo biti ambiciozni, saj državljani EU pričakujejo hitre rešitve za vrnitev v normalno življenje,« je poudaril.

To je drugo izredno zasedanje Evropskega parlamenta od izbruha pandemije covida-19, prvo je bilo konec marca. Številni evropski poslanci tudi tokratno zasedanje spremljajo od doma. Glasovanja bodo potekala po elektronski pošti, končne izide glasovanja o resoluciji o odzivu na pandemijo bodo objavili ob koncu zasedanja v petek.