»Rešili smo najmanj 382 Rohingov z velike prenapolnjene ribiške ladje in jih prepeljali na plažo v bližini Teknafa. Bili so sestradani,« je dejal poveljnik obalne straže Šah Zia Rahman.

»Pluli so 58 dni. In v zadnjih sedmih dneh so se približevali našim teritorialnim vodam,« je dodal.

Glede na poročila je na prenapolnjeni ladji umrlo najmanj 32 ljudi, njihova trupla pa so vrgli čez krov, poroča nemški portal Deutsche Welle. Drugi viri sicer navajajo 28 mrtvih.

Begunce, med njimi večinoma ženske in otroke, so oblasti od izkrcanju pridržale.

Na pot so se podali pred skoraj dvema mesecema v upanju, jim bo uspelo pripluti do Malezije. Tamkajšnje oblasti pa so zaradi izbruha novega koronavirusa poostrile nadzor tudi na morju, zaradi česar so begunci nato obtičali na ladji.

V Bangladešu trenutno živi več kot milijon pripadnikov manjšine Rohingya, ki so pred pregonom zbežali iz sosednjega Mjanmara. Od tega jih je skoraj 750.000 pribežalo samo leta 2017 po napadu vojske nanje v zvezni državi Rakhine na zahodu Mjanmara.

Večina jih je nameščenih v 34 taboriščih na območju okrožja Cox's Bazar na jugovzhodu Bangladeša. V boju proti koronavirusu so bangladeške oblasti nedavno zaprle območje okoli Cox's Bazarja. Od takrat je prepovedan vstop ali izhod. Številni begunci pa skušajo ob pomoči tihotapcev najti pot čez morje do Malezije in drugih držav. Smrtne nesreče na morju so pogoste.