»To ni normalno, kaj se v teh dneh dogaja pri nas. Katastrofa!« je bila ogorčena krajanka mariborske Adamičeve ulice. Ozka ulica tik ob desnem nabrežju reke Drave se steka k hidroelektrarni Mariborski otok in je na običajen vsakdan idilično mirna. Prebivalcev je malo, pozidanost je redka, bližje reki je zgolj še vrsta vrtičkarskih posesti.

V dobi karantene pa je ta tihi predel mestne četrti Studenci očitno postal nočno zbirališče mladine. »Večkrat smo se že pogovarjali, ali naj kličemo policijo, ko smo ponoči slišali glasbo in prepevanje,« nam je dejal njen soprog, ki je seveda že vedel, kaj se je zgodilo. »Mladino, ki je očitno tukaj imela zabavo, smo slišali tudi sinoči. Okoli polnoči pa je vse potihnilo. Zdaj nam je žal, da jih nismo prej prijavili. Mogoče bi s tem rešili mlado življenje.«

Kjer se ne širi virus, se širi lahkomiselnost

Maribor je za zdaj imel precej sreče. Koronavirus se ne širi med meščani, pandemija je zajezena. Občutek varnosti je skupino mladih v nedeljo zvečer premamil v praznično zabavo ob dravskem nabrežju, na eni od omenjenih vrtičkarskih posesti.

Štefan Celec je staroselec v Adamičevi ulici. V nedeljo je šel spat približno pol ure pred polnočjo. Ni slišal, ko je dobro uro pozneje v njegovo vrtno ograjo silovito trčila honda civic. »Dobra zvočna izoliranost je očitno najboljša plat moje hiše. In da imam spalnico na nasprotni strani,« je po neprespani noči ugotavljal Celec. Zbudili so ga gasilci. »Ko sem stopil ven, je vse bliskalo. Sem pomislil, ali je novo leto.«

Kaj se je zgodilo, so podrobneje pojasnili policisti. Poročilo policijske uprave Maribor je sledeče: Petindvajsetletna Mariborčanka je vozila osebni avtomobil po Adamičevi ulici, od reke Drave proti Obrežni ulici. Med vožnjo sta bila na pokrovu honde 24-letni Mariborčan in 22-letna Mariborčanka. Obrnjena sta bila k voznici in se držala za streho vozila. Voznica ni ustavila avtomobila, temveč je s sopotnikoma na pokrovu vozila naprej. V izteku blagega desnega ovinka je zapeljala v levo in trčila v (Celčevo) vrtno ograjo.

Po nesreči napadla reševalce, gasilce in policista

Sopotnika je vrglo s pokrova avtomobila, padla sta na cestišče. Hudo poškodovana so reševalci odpeljali v UKC Maribor, kjer je 24-letnik kmalu zatem umrl. »Povzročiteljica prometne nesreče je voznica začetnica. Kljub temu da med vožnjo v organizmu ne bi smela imeti alkohola, je elektronski indikator pokazal, da je imela v organizmu 0,51 mg/l alkohola. Policisti so ji odredili strokovni pregled. V prometni nesreči se ni telesno poškodovala,« je zapisal policijski tiskovni predstavnik Miran Šadl in napovedal, da bodo voznico kazensko ovadili pristojnemu tožilstvu.

»Težko je razumeti, da je moralo zaradi tako nespametnega početja ugasniti mlado življenje,« pravi Šadl. »Še težje je razumeti to, kar se je dogajalo med prvo pomočjo poškodovanima na kraju nesreče.«

Celec je bil priča dogajanja: »Tukaj je bil tudi neki fant. Brcnil je policista. Močno ga je brcnil. Prst mu je tako otekel, da je bil kot klobasa.« Zakaj je to storil, si ne zna pojasniti. Po podatkih policije sta na kraj prometne nesreče – najbrž s prizorišča zabave ob obrežju – prišla močno okajena 22-letnika. Začela sta ovirati delo reševalcev in gasilcev in jih odrivala od poškodovanih. Ko so na kraj dogajanja prišli policisti, je eden od njiju z brcami napadel uniformiranca in ga lažje poškodoval. »Policist ga je obvladal, vklenil in pridržal. Drugi kršitelj se je zatem za nekaj trenutkov pomiril, nato pa spet nadaljeval kršitev, zato so policisti do streznitve pridržali še njega,« je sporočil Šadl. »Ne moreš verjeti,« je ob poslušanju teh informacij zavzdihnil Celec in si ogledoval razdejanje na dvorišču. Škodo zaradi uničene ograje mu bo povrnila zavarovalnica. Človeško življenje, ki je ugasilo zaradi neizmerljive nespametnosti in objestnosti, pa je izgubljeno za vselej.

Domneva krajanov Adamičeve ulice, da se je družba pred nesrečo zabavala ob obrežju, se je potrdila za točno. Policisti so namreč ugotovili, da so se vsi v incident in v prometno nesrečo vpleteni v nedeljo zvečer družili v bližini.

»Ker so s tem kršili odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in površinah v Republiki Sloveniji, bodo zoper vse navedene – z izjemo pokojnega – podali zdravstvenemu inšpektoratu predlog za uvedbo postopka o prekršku,« je sporočila policijska uprava Maribor.