»Ko je zunaj lepo, takrat prodamo največ piva« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala vodja francoskega združenja pivovarjev Maxime Costilhes.

Čeprav je Francija poznana predvsem po dobrem vinu, pa v zadnjih letih narašča tudi prodaja piva, predvsem uvoženega piva malih butičnih pivovarn iz Evrope in ZDA.

Nizozemski pivovar Heineken je opozoril, da se bodo razmere še poslabšale v drugem četrtletju. Že v prvem trimesečju je pivovar, ki je prisoten v več kot 70 državah, beležil velik padec prodaje.

Največji nemški pivovar Radeberg je opozoril, da s prodajo piva v trgovinah ne bodo mogli nadoknaditi izpada zaradi zaprtih barov. "V naslednjih tednih ne pričakujemo izboljšanja," so ocenili. Samo v zadnjem tednu marca je prodaja piva v Nemčiji na letni ravni upadla za 9,4 odstotka.

Nemške oblasti razmišljajo, da bi odpovedali največje praznovanje, povezano s pivom, in sicer tradicionalni Oktoberfest, ki letno privabi okrog milijon obiskovalcev. Odločitev bodo sprejeli do junija, ko bodo tudi sporočili, ali bo mogoče, da bi dogodek odprl vrata 19. septembra.

Podjetja tudi opozarjajo, da bo v pivovarski industriji prišlo do množičnega odpuščanja, saj so številna že na robu preživetja.