Kot je znano, je diskontni trgovec Kozoletovi najprej izdal dva opomina pred redno odpovedjo iz krivdnega razloga, »ker je iz hude malomarnosti huje kršila pogodbene in druge obveznosti na področju zagotavljanja minimalnih higienskih standardov in varnosti živil«. Ker to ni zaleglo in so njeni nadrejeni ugotovili še več kršitev, so se odločili za odpoved.

Sindikat: Kozoletova je poskušala začeti socialni dialog

V panožnem sindikatu, ki sodi pod okrilje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), medtem trdijo, da se je gonja proti Kozoletovi začela, potem ko je pred dobrim letom sindikalno organizirala sodelavke v podjetju in si začela prizadevati za začetek socialnega dialoga.

Vodstvu Lidla so, tako danes Rožič, predlagali zadržanje odločitve o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi, a pri tem niso bili uspešni. »Hočejo se znebiti sindikata. Ko jih opozarjamo na določene kršitve, so še bolj občutljivi. Mislijo, da so nad državo. Smo že dobili neke vrste groženj, da nas bodo odškodninsko preganjali, ker da jim delamo škodo. Pod črto - nočejo imeti podjetniškega sindikata, ki bi opozarjal na kršitve,« je bil oster.

Socialni dialog tako v Lidlovem sindikatu, ki ga je soustanovila Kozoletova, po njegovih besedah še vedno ne teče, sestankov s predstavniki vodstva in zaposlenih ni.

Nadrejeni skušajo v luči epidemije enostransko odrejati letošnji dopust

Se je pa Rožič osebno uspel sestati z direktorico, odvetnikom in vodjo kadrovske službe v podjetju na temo nekaterih kršitev. Obljubljeno mu je bilo, da bodo te odpravljene, a se to ni zgodilo, je poudaril.

Zaposleni v nekaterih poslovalnicah tega trgovca namreč poročajo, da jim nadrejeni skušajo v času epidemije novega koronavirusa enostransko odrejati letošnji dopust, kar je sindikat sicer preprečil, problematično je tudi prerazporejanje delavcev, klicanje na dom, da morajo priti na delo ali prekiniti dopust, uporaba osebnih telefonov v službene namene, je naštel Rožič.

»Klicarijo, kot da mora biti človek 24 ur na dan na razpolago,« je bil kritičen, in dodal, da imajo tudi dokaze, da zaposlene »klicarijo v pisarno in jih po eno uro maltretirajo, da se morajo izpisati iz sindikata«.

Kozoletova bo odpoved pogodbe izpodbijala pred sodiščem

Kozoletova, sicer mati samohranilka, v bran katere so se v zadnjem obdobju postavili sindikati z vseh vetrov, pa tudi podpisniki spletne peticije, bo odpoved pogodbe o zaposlitvi izpodbijala pred sodiščem. Njeno mesto sindikalne zaupnice bo zapolnjeno, a problem ostaja ustrahovanje, je dejal generalni sekretar panožnega sindikata.

»V Lidlu niso družini prijazno podjetje, kot pravi njihov certifikat, temveč družini nesramno podjetje,« je sklenil.

Lidija Jerkič: Pritiski na sindikalne zaupnike in zaposlene so se močno povečali

Predsednica ZSSS Lidija Jerkič je sicer v nedavnem pogovoru opozorila, da so se pritiski na sindikalne zaupnike in zaposlene, da se ne bi včlanjevali v sindikate, zadnja leta močno povečali.

Po njeni oceni je bilo v zadnjih dveh letih odpuščenih okoli 30 sindikalnih zaupnikov, od teh pa sta se mogoče dva vrnila nazaj na delovno mesto - ena delavka po štiriletni borbi na sodišču. Večina teh, ki se obrnejo na sodišče, pa se običajno poravna. Delodajalci so v poravnavi odpuščenim sindikalistom ponudili že tudi 40.000 evrov, »in redek je tisti, ki reče ne in vztraja pri boju za svoj princip«, je pojasnila. »A delodajalec s tem doseže svoje. In v takem podjetju težko dobimo novega sindikalnega zaupnika,« je dodala.

V ZSSS se zato zavzemajo za zakonske spremembe, po katerih bi bil sindikalni zaupnik, ki mu grozi odpoved, v delovnem razmerju, dokler sodišče ne bi odločilo o utemeljenosti odpovedi.