Teniški turnir v Wimbledonu se je tretji teden zapored znašel na prvi strani teniških in v ospredju vseh športnih novic. Pred dvema tednoma so organizatorji največjega turnirja na travi sporočili, da bodo prireditev zaradi pandemije koronavirusa prestavili ali odpovedali. Prejšnji teden so 134. izvedbo, ki bi morala biti konec junija in v prvi polovici julija, odpovedali. Ta teden je Wimbledon uradno postal prvi teniški turnir na svetu, ki je imel zavarovano odpoved v primeru pandemije. Londonski organizatorji so zavarovalno polico prvič sklenili leta 2003 ob izbruhu sarsa, odtlej pa po poročanju britanskega dnevnika The Times plačevali letno zavarovalno vsoto v višini 1,7 milijona evrov.

Izračun pokaže, da so wimbledonski organizatorji v 17 letih zavarovalnicam plačali slabih 30 milijonov evrov. Zaradi odpadlega turnirja bodo letos prejeli štirikratni znesek, in sicer 114 milijonov evrov. Od tega zneska bo All England Club najbolj prizadetim namenil 23 milijonov evrov, med katerimi naj bi bili klubi, sodniki, turnirji in igralci. The Times piše, da je Wimbledon edini izmed 34 odpadlih turnirjev, ki so imeli v primeru odpovedi zaradi pandemije sklenjeno zavarovanje. Tudi preostala dva turnirja največje četverice, ki sta še v letošnjem koledarju, odprto prvenstvo ZDA in Roland Garros, nimata tovrstne zavarovalne klavzule.

Aljaž Kos: Nekdo si zasluži nagrado za življenjsko delo

Glavni sponzor največjega slovenskega teniškega turnirja v Portorožu je zadnja leta Zavarovalnica Sava. Direktorja prireditve Aljaža Kosa, sicer tudi direktorja svetovanja pri Zavarovalnici Sava, smo vprašali, kako je z zavarovanjem portoroškega turnirja. »Turnir v Portorožu imamo zavarovan, toda v primeru osnovnih odpovedi, kot je poškodba objektov, odtujena lastnina in nekaterih drugih nepredvidenih dogodkov. Proti pandemiji nimamo sklenjenega zavarovanja, niti ne poznam nikogar, ki bi ga imel. Kdor se je kaj takšnega spomnil v Wimbledonu, si zasluži nagrado za življenjsko delo,« odgovarja Aljaž Kos. Za primerjavo: proračun teniškega turnirja v Portorožu po besedah Kosa znaša okrog 230.000 evrov, kar je več kot sedemkrat manj, kot wimbledonski organizatorji plačujejo letno zavarovalno vsoto v primeru odpovedi zaradi pandemije.

Mariborčan pravi, da je letošnji portoroški teniški turnir trdno vpisan v koledar Mednarodne teniške organizacije, in sicer v tretjem tednu avgusta. »Na temo največjega turnirja imamo redne telefonske stike. Verjamemo, da nas čaka dober turnir. Moram pa priznati, da se mi zdijo ukrepi teniških združenj o prepovedi turnirjev do sredine julija zelo rigorozni. Menim, da bi se lahko podaljševali postopoma,« dodaja Kos.

Tomi Trbovc: Takšnega produkta nam Triglav ne ponuja

Precej večji slovenski športni prireditvi od portoroškega teniškega turnirja sta Pokal Vitranc in Planica, ki sta bila prvi žrtvi pandemije koronavirusa. »Pri zavarovanju Planice je desetletja naš partner Zavarovalnica Triglav, s katero sodelujemo zelo dobro in si želimo, da bi bilo tako tudi v prihodnjih desetletjih. Zavarovalnega produkta v primeru odpovedi prireditve zaradi pandemije nam Triglav ne ponuja. Četudi bi zavarovalnica imela takšno ponudbo, se bojim, da si je ne bi mogli privoščiti. Kot verjetno tudi ne kakšna proračunsko precej bogatejša prireditev od Planice,« odgovarja tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije Tomi Trbovc.