V tiskovni službi komisije so danes sprva napovedali, da bo kolegij v sredo sprejel načrt rahljanja ukrepov, ki bo vključeval niz skupnih usmeritev za članice EU. Napovedali so tudi, da bo načrt na novinarski konferenci predstavila von der Leynova.

Zvečer pa so sporočili, da so spremenili dnevni red, da bo kolegij o izhodnem načrtu samo razpravljal in da je novinarska konferenca von der Leynove preložena do sprejetja načrta. Razlogov za preložitev niso navedli.

To je še en izraz nesoglasij v uniji pri odzivanju na pandemijo. Povod za preložitev naj bi bilo namreč nezadovoljstvo Italije in Španije, ki v sredo podaljšujeta omejevalne ukrepe. Po drugi strani nekatere članice že sprejemajo nacionalne izhodne strategije.

Da je treba začeti pripravljati ukrepe, potrebne za vrnitev k normalnemu delovanju družb in gospodarstev, tudi usklajeno izhodno strategijo, so sicer konec marca pozvali voditelji članic unije.

Von der Leynova je tedaj opozorila, da je nujno uskladiti ukrepe za vrnitev k normalnemu delovanju družb, zlasti glede omejevanja družbenih stikov, saj sicer tvegamo spodkopavanje učinkov sprejetih omejevalnih ukrepov.

Že pred tem je pomembnost opredelitve skupnih meril za postopno odpravljanje ukrepov za omejevanje družbenih stikov izpostavila evropska skupina strokovnjakov za svetovanje o koronavirusu, ki jo je vzpostavila komisija.

Strokovnjaki so pozvali k usmeritvam EU in poudarili, da je pri pripravi teh skupnih meril pomembno upoštevati različne stopnje epidemije v članicah EU.

Nekatere članice že pripravljajo svoje izhodne strategije, zato so skupne smernice nujne. Avstrija in Danska na primer že ukrepata v tej smeri. V komisiji so danes povedali, da sta obe državi o svojih načrtih vnaprej obvestili preostale članice.