Pod pismo, naslovljeno na predsednika stranke EPP Donalda Tuska, nekdanjega vodje sedaj največje poljske opozicijske stranke Državljanske platforme, je torej sedaj podpisanih štirinajst voditeljev strank članic EPP iz dvanajstih držav.

Podpisale so ga po dve belgijski in švedski stranki ter stranke iz Češke, Danske, Finske, Grčije, Nizozemske, Luksemburga, Litve, Norveške, Slovaške in Poljske. Med podpisniki je tudi grški premier Kiriakos Micotakis, vodja Nove demokracije. Podpisniki izražajo globoko zaskrbljenost zaradi očitnih kršitev temeljnih načel liberalne demokracije in evropskih vrednot na Madžarskem.

"Boj proti covidu-19 terja obsežne ukrepe, a virus ne sme biti izgovor za neomejeno podaljševanje izrednega stanja. Bojimo se, da bo premier Orban uporabil novo pridobljene pristojnosti za nadaljnjo krepitev vladnega primeža, v katerem je civilna družba," so zapisali. EPP je dolžna zavarovati liberalno demokracijo, nesporne pravice posameznika in vladavino prava, ki so temeljna načela, na katerih temelji ne samo naša politična družina, ampak celotna EU, so še izpostavili.

K temu so dodali, da že nekaj časa spremljajo degradacijo vladavine prava na Madžarskem, in spomnili, da je članstvo Fidesza trenutno zamrznjeno zaradi nespoštovanja vladavine prava. A nedavni razvoj dogodkov potrjuje prepričanje, da Fidesz s svojimi sedanjimi politikami ne more uživati polnega članstva v EPP, so poudarili.