Aleš Šabeder, zdravstveni minister v Šarčevi vladi, je 12. marca, ko je število okuženih dovolj naraslo, razglasil epidemijo. Ob tem naj bi se po pravilih aktiviral »državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh«. V načrtu so natančno predvidene različne aktivnosti, naloge posameznih sodelujočih in povezave med njimi. Nadzor in obvladovanje epidemije usklajuje in vodi ministrstvo za zdravje (MZ) ob strokovni podpori NIJZ in službe zdravstvene dejavnosti. NIJZ ocenjuje razmere na terenu ter pripravlja strokovna priporočila in sporočila.

Sramota za Janšo, ker je lagal, da Slovenija takega državnega načrta sploh nima. (Očitno je za to imel svoje avtoritarne razloge.) Dokaz je posnetek novinarske konference po sestanku »4 predsednikov«. Ustanovil je »krizni štab« pri obrambnem ministrstvu, strokovno vodenje ukrepov je v celoti prevzela strokovna skupina za podporo kriznemu štabu s »strankino« infektologinjo Beovićevo na čelu. Epidemiologe so čisto ignorirali, jim delili neupravičene očitke, zdaj jih pa hočejo še kaznovati, ker so si dovolili kritizirati neustrezne vladne ukrepe. Jelko Kacin je pred leti govoril: »Janševa politična praksa temelji na manipuliranju in sprenevedanju« in »To, kar Janša počne na področju notranjih zadev in pravosodja, je demontaža pravne države«, zdaj mu pa kot »prvi glas« zvesto služi. Zdi se, da v vlogi »biriča« in glavnega »strokovnjaka« za vse po vrsti (včasih?) celo cinično uživa.

Kje so se potem spočeli sporni predlogi vlade o zaprtju medobčinskih mej, razkuževanju stavb in obveznem nošenju mask? Mladi zdravniki so se menda zavzeli samo za nošenje mask. Že tragikomična je neprestana menjava stališč, tudi glede tega: mask ni treba nositi, so celo škodljive, maske so koristne, moramo jih nositi. Prinaša še dodatno zmedo in ne vemo, komu naj verjamemo, SZO in NIJZ ali vladi z ministrom za zdravje, ki se izgovarja, da so mnenja stroke različna in da je virus še neznanka. Zdrava pamet lahko pritrdi, da nas okuženi (čeprav še nimajo simptomov) zavarujejo, če jo nosijo, treba pa jo je znati pravilno namestiti, odstraniti in zamenjati, a ravno v tem je problem. Poglejte ministra za zdravstvo Gantarja, kaj celo on počne z njo; generalni sekretar vlade Predalič si »sprosti« usta, ko govori, in ko neha, si masko spet potisne nazaj; poslanci jih »tacajo«, ko jih popravljajo, nekaterim visijo pod nosom, kolikokrat jo sploh zamenjajo, je drugo vprašanje. Zato verjamem infektologom, da je zaradi tega bolj škodljiva kot koristna.

Da vlada diskriminira ranljive skupine in jih tlači v trgovine v omejenem času, je po dobronamerni presoji verjetno dopustno. Tudi korona jih diskriminira. Zakaj nas je zaprla v občine, pa za to ni imela nobenih pravih razlogov, se bolj jasno vidi zdaj. Če bi bili res problem migranti, ki ogrožajo Slovenijo, bi vlada pustila policiste v patruljah na južni meji, a jih je umaknila 500, da nas nadzorujejo. S tem nadaljuje pritisk na opozicijske poslance glede policijskih pooblastil vojski. »Vlada bo vztrajala pri teh pooblastilih,« je Kacin zatrdil na tiskovni konferenci. In naprej zlorabljala oblast, dodajam jaz.

37.a člena zakona o obrambi Janši ta hip še ni uspelo aktivirati. »Zaradi izdajalskih poslancev,« se jezijo »verniki«. Kacin pa: »Zakaj bi se vojske bali? Počela bo samo to, kar ji bo ukazano.« Saj, saj, ravno v tem je ves problem.

Polona Jamnik, Bled