»Ste vedeli, da je kranjska glasbena šola v tako lepih letih? Oktobra bomo skupaj z njo praznovali 111. obletnico ustanovitve. Leta 1909 je bila ustanovljena kot odsek kranjske narodne čitalnice in tako sodi med naše najstarejše kulturnoizobraževalne ustanove,« nas je poučila pedagoginja Gorenjskega muzeja iz Kranja mag. Magda Zore, ki o tej ustanovi jeseni pripravlja razstavo. Glavno praznovanje obletnice v Glasbeni šoli Kranj načrtujejo v začetku letošnjega novembra v Cankarjevem domu v Ljubljani, pravi ravnateljica šole Petra Mohorčič. Upa, da bodo lahko načrte uresničili, saj naj bi izvedli glasbeno igro, ki so jo spisali in skomponirali posebej za to priložnost in v kateri naj bi nastopilo kar okoli 400 učencev.

Sprva samo klavir, danes pestra izbira glasbil

»Učenci se imajo možnost učiti 22 različnih inštrumentov in petja ter baleta, seveda pa imamo tudi programe predšolske glasbene vzgoje, glasbene pripravnice ter plesne pripravnice. Znani smo tudi po odličnih orkestrih, na šoli jih deluje kar šest: godalni, flavtistični, harmonikarski, kitarski, simfonični in pihalni, ki je največji, saj šteje več kot 60 članov,« opisuje ravnateljica Mohorčičeva.

Letos je bilo na začetku šolskega leta vpisanih 533 učencev na individualni pouk, 103 v program plesa, kamor sodita plesna pripravnica in balet, ter 88 v predšolske glasbene programe. »Skupaj imamo torej več kot 720 učencev. Smo ena večjih glasbenih šol, poleg Kranja pa pokrivamo še okoliš nekdanjih kranjskih občin – Cerklje na Gorenjskem, Naklo, Preddvor, Šenčur,« opisuje ravnateljica.

Ob njenih začetkih pa je bilo v kranjski glasbeni šoli povsem drugače, pravi Zoretova iz Gorenjskega muzeja. »Nič kaj dosti ni spominjalo na današnjo glasbeno šolo. V zasebnih meščanskih hišah so gospe, ki so znale igrati klavir, poučevale meščanska dekleta. Igranje klavirja je bilo izrazito meščanska stvar in tovrstna glasbena izobrazba je bila del meščanske vzgoje ne glede na posluh,« opisuje preteklost. Meščanskih družin pravzaprav ni toliko zanimala glasba, opozarja, bolj pomembno se jim je zdelo, da je dobro vzgojeno dekle znalo sesti za klavir in odigrati nekaj skladb, medtem ko je družina v salonu sprejemala goste.

Zaradi omembe deklet nas je zanimalo, ali so se glasbeno izobraževali tudi dečki. »Klavir je bil rezerviran samo za dekleta, violina pa za dečke. Zakaj je bilo tako, ne vemo. Skušala sem to raziskati, a nisem prišla do podatkov. Vsekakor je bilo včasih nespodobno, da bi dekle igralo violino, nekoliko manj nespodobno pa, da bi deček sedel za klavir,« pravi.

Zdaj na petih lokacijah, župan napovedal selitev

Danes kranjska glasbena šola deluje na kar petih različnih lokacijah v mestu. V Poštni ulici imajo prostore ravnateljica, pomočnik ravnateljice, tajništvo, računovodstvo, tam poteka tudi pouk za posameznike in skupine. Nekateri učenci pouk obiskujejo na Trubarjevem trgu, skupinskemu pouku so namenjeni prostori na Tavčarjevi. Pouk baleta poteka na Glavnem trgu, pihalni in simfonični orkester pa imata vaje v avli mestne občine. Da se bo to spremenilo, je oktobra lani napovedal kranjski župan Matjaž Rakovec. Poudaril je, da dodatne prostore za glasbeno šolo namerava občina urediti v nekdanji gradbeni šoli v središču Kranja.