»Ni šlo za velik požar, ampak bolj za začetni z veliko smodenja, ki bi pa lahko zrasel v večjega, če ne bi pravočasno ukrepali,« je pojasnil.

V njihovem obratu v Mariboru je zagorelo v noči na sredo. »Gorelo je okoli 350 kubičnih metrov kosovnih odpadkov na terminalu, ki smo jih polili in premetali. Gasilno vodo smo zadržali in naročili vzorčenje. O dogodku smo nemudoma obvestili gasilce, ki so prišli na kraj dogodka in pomagali pogasiti začetni požar,« pravijo v podjetju.

Kot so v četrtek sporočili z državnega inšpektorata za okolje in prostor, bo inšpekcijski pregled izveden v prihodnjem tednu.

Surovino zaznamovalo več požarov

V Surovini je že večkrat gorelo. Zadnji večji požar je izbruhnil 2. marca, ko je zaradi samovžiga odpadkov zagorelo v hali z nenevarnimi odpadki, v kateri se je nahajalo nekaj več kot 4000 ton odpadkov, vendar niso vsi pogoreli. Ocenjevanje in odpravljanje škode po tem požaru je zaradi epidemije in posledičnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa upočasnjeno.

Ker prevzemniki v tujini zapirajo vrata, je velika težava izvoz zbranih odpadnih surovin. Odpadki se zato predolgo skladiščijo, kar povečuje možnost za nastanek požarov.

V Surovini so ob tem pričeli s prevozi odpadkov v Anhovo, s čimer naj bi zmanjšali količino skladiščenih odpadkov. Po besedah Fišerja nameravajo v Anhovo v letošnjem letu odpeljati 10.000 ton odpadkov, »vendar je dinamika enakomerno razdeljena preko leta«.