- Kacin: V zadnjih petih dneh smo v Slovenijo pripeljali 86 dodatnih ventilatorjev. V prihodnjih dneh jih pričakujemo še veliko več.

- Vlogo za prijavo začasnega bivališča lahko oddate elektronsko, brez digitalnega potrdila, lahko tudi po pošti, ne hodite osebno na upravno enoto.

- Rozman: Še vedno lahko rečemo, da so pri okužbi s koronavirusom bolj ogroženi starejši ljudje in tisti, ki imajo pridružene bolezni. Na Golniku smo pripravljeni. Edina stvar, ki nas skrbi, je pomanjkanje ventilatorjev.

- Rozman: Kdaj pričakujemo vrh epidemije, bi najraje vprašal prebivalstvo. Če bomo ukrepe upoštevali, bomo vrh okužb dosegli nekje v sredini aprila. V nasprotnem primeru se lahko vleče mesece.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tukaj::

Osrednja bitka s koronavirusom v Sloveniji poteka v domovih za starejše

V domovih za starejše je bojišče, kjer se bije bitka z novim koronavirusom v Sloveniji, in od tega je tudi odvisno, kako bo epidemija potekala, je opozoril Rozman. Vse napore zato usmerjajo v te kritične točke, da bi zajezili širjenje okužbe.

Kot je pojasnil Rozman, se okužbe v domovih za starejše prenašajo z veliko lahkoto. Poleg tega je v njih nastanjena populacija, ki je najbolj občutljiva za okužbe, in pri kateri je smrtnost največja.

"Bojimo se, da bi manjše epidemije po domovih starejših, ki jih je v Sloveniji okoli 115, povsem zapolnile naš zdravstveni sistem in bi se srečevali z nepotrebnimi žrtvami," je opomnil.

Najboljši ukrep je pravočasna razselitev

V minulih dneh so zato oblikovali skupine strokovnjakov iz bolnišnic in primarnega zdravstva, ki se povezujejo z vodstvi domov za starejše. Njihova prioriteta je, da v domovih s potrjeno okužbo poskušajo zajeziti širjenje virusa. Prav tako bodo preučili poti prenosa in na podlagi ugotovitev poskušali preprečiti okužbe v domovih, kjer potrjenih primerov še ni. Kot ugotavlja Rozman, je k sreči takih večina.

Kacin je ugotavljal, da so ukrepi, ki so bili izvedeni v metliškem domu, pokazali, da je pravočasna razselitev najboljši ukrep za preprečevanje širjenja okužbe v domovih. O tem se bodo po njegovih besedah pogovarjali danes zvečer na sestanku vrha koalicije pri premierju Janezu Janše. Že v ponedeljek zvečer pa je Kacin s poveljnikom Civilne zaščite Srečkom Šestanom govoril o tem, kam bi lahko premestili oskrbovance. Kot je napovedal, bo za vsak dom pripravljena drugačna ureditev.

Rozman je danes opisal še razmere na Golniku, kjer so se na širjenje epidemije začeli pripravljati že pred mesecem dni. Bolnišnica je po besedah direktorja zato pripravljena, ukrepe uvajajo stopenjsko, ves čas pa so v pričakovanju velikega navala bolnikov. Ob tem hkrati skrbijo še za druge bolnike, pri katerih bi odložitev zdravljenja oz. diagnostika lahko pomenila hude posledice. "Trenutno vse poteka kot namazano," je Rozman ugotavljal z zadovoljstvom.

Trenutno skrbijo za 15 bolnikov s covidom-19, od teh dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. Obema se, kot je dejal Rozman, stanje izboljšuje. Na navadnem oddelku zagotavljajo 65 postelj, v primeru italijanskega scenarija pa lahko kapacitete še povečajo. "Edina stvar, ki nas skrbi na dolgo rok, je pomanjkanje ventilatorjev," je opozoril.

Glede na obravnavane bolnike v njihovi bolnišnici ugotavljajo, da so za težji potek bolezni ogroženi predvsem starejši s spremljajočimi in kroničnimi boleznimi, pa tudi bolniki, ki prejemajo terapijo za zaviranje imunskega sistema, in populacija s prekomerno telesno težo.