Po Trobiševih besedah gre okoli 130 šiviljam delo vse bolje od rok, za zdaj pa ne razmišljajo o dodatni proizvodnji ali morebitni spremembi števila delavk.

"Zaradi zagotavljanja varnostnih ukrepov to ne bi bilo mogoče. Tako bomo delali, dokler bo država potrebovala našo pomoč," je dejal prvi mož podjetja, ki se sicer ukvarja s proizvodnjo sedežnih prevlek za avtomobilsko in letalsko industrijo.

Materiala imajo za zdaj dovolj, zato lahko svoje načrte najmanj ta in še naslednji teden stoodstotno izpolnijo.

Pripravljenost na pomoč pri proizvodnjo zaščitnih mask so pokazali tudi v drugih slovenskih podjetjih. Med tistimi, ki so se s tem ukvarjali že pred epidemijo, je ptujsko podjetje Zaščita, kjer so razvili ergonomsko oblikovano masko za večkratno uporabo.

Do 4000 mask dnevno

Zaradi povečanega povpraševanja so uvedli dvoizmensko delo, tako da skupaj z zunanjimi sodelavci in kooperanti trenutno proizvedejo od 3000 do 4000 zaščitnih mask dnevno. Večinoma jih delajo za trg, a so jih zdaj določen del ponudili tudi zdravstvenim ustanovam.

V celjskem podjetju Prevent&Deloza so danes proizvedli okoli 8000 pralnih mask. Od začetka proizvodnje, ki se je začela pred približno 10 dnevi, so doslej dobavili približno 23.000 pralnih mask, ta teden pa bo državnim blagovnim rezervam in zdravstvenim ustanovam odpremljenih okoli 42.000 mask, so za STA povedali v družbi.

Na Koroškem so nekaterim občinam pri izdelavi pralnih mask za razdelitev v gospodinjstva priskočili na pomoč tudi lokalni obrtniki. V Vuzenici so maske za občane zašili v Šiviljstvu Knez, občina pa jih je že prejšnji teden razdelila po gospodinjstvih.

Za občane Radelj ob Dravi v teh dneh maske šiva podjetnica Melita Dobnik, po napovedih župana Alana Bukovnika bo vsako od 2300 gospodinjstev v občini prejelo po dve pralni maski. Tudi na Ravnah na Koroškem bodo vsem gospodinjstvom zagotovili pralne maske, pošiljanje je napovedano za ta teden, na poziv občine se je odzvalo več šivilj. "Materiala za izdelavo je dovolj, zato vsi dobite maske v kratkem," je na svojem Facebook profilu sporočil župan Tomaž Rožen.

Občina Dobje in tamkajšnji občinski štab civilne zaščite sta v ponedeljek v vse domove poslala po eno pralno zaščitno masko. Okrog 400 pralnih zaščitnih mask so zašile dobjanske šivilje, nekaj mask pa je bilo na voljo tudi v tamkajšnji trgovini.

V Škofji Loki maske izdelujejo v Filcu, kjer več podatkov o tem niso podali, šivajo pa jih tudi v Odeji. Kot sporočajo iz Odeje, njihove šivilje ta čas s polno paro šivajo zaščitne maske. Ker jih nimajo na zalogi in jih izdelujejo sproti, so jih začasno umaknili iz prodaje, na voljo pa bodo ponovno od srede.

Poleg izdelave pralnih mask iz blaga pa po različnih podjetjih v državi teče tudi proizvodnja mask za enkratno uporabo iz štirislojnih airlaid servietov, kakršne izdeluje kranjsko podjetje za proizvodnjo papirne galanterije Seti. Gre za maske, ki niso primerne za zdravstveno uporabo, temveč so namenjene izključno zaščiti splošne populacije za industrijo ali trgovino.