Posnetek prikazuje, kako tri osebe, oblečene v zaščitno opremo neposredno škropijo delavce, ki nemočno sedijo in čakajo, da se bodo lahko vrnili k svojim družinam.

Posnetek, predvsem pa dejanje indijskih oblasti, je naletelo na številna neodobravanja. Čeprav posnetek kaže manjšo skupino ljudi, je Ashok Gautam, višji častnik, ki je zadolžen za boj proti virusu covid-19 v zvezni državi Uttar Pradesh, dejal, da je bilo tako javno razkuženih okoli 5000 ljudi, potem pa so jih spustili domov, piše CNN.

»Popršili smo jih kot del dezinfekcijske vožnje domov. Ne moremo si privoščiti, da bi bili delavci prenašalci virusa, ki bi se lahko zadrževal na njihovih oblekah. Sedaj so vse meje zaprte in dejanje se ne bo več ponovilo,« je kruto dejanje opravičeval Gautam. Ob tem pa je zagotovil, da naj razkužilo ne bi bilo škodljivo za človeka, čeprav so tri osebe, ki so škropile delavce, nosile zaščitno obleko.

V Indiji tako ne upoštevajo navodil svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je že večkrat dejala, da kemična razkužila delujejo na površju in predmetih, za človeka pa so lahko nevarna. Pomembno je tudi dejstvo, da razkužilo virusa na človeku ne uniči, saj je virus po vsej verjetnosti že vstopil v kri.

Obsodbe na dejanje tudi iz Indije

Na nehumano početje odgovornih v državi Uttar Paradesh so se odzvali tudi številni drugi odgovorni za zdravje ljudi v Indiji, ki so dejanje obsodili. Za odgovorne so že izdali nalog o pričetku preiskave in hkrati poudarjajo, da tovrstno dejanje ni bilo v načrtu Indije. Šlo naj bi za dejanje odgovornih v Uttar Paradeshu, ki naj bi to storili iz ignorance do vseh navodil ali pa iz strahu, ki ga povzroča virus, poroča CNN.

V Indiji se je te dni v ruralna območja vračalo več deset tisoč ljudi, večina jih je zaradi epidemije izgubila službo.