Huawei je minuli četrtek predstavil tri nove mobilnike serije huawei p40. Huawei je še naprej pod prepovedjo sodelovanja z ameriškimi podjetji, zato novi telefoni nimajo Googlove trgovine play in drugih njegovih storitev, imajo pa odprtokodno različico operacijskega sistema andorid in svojo lastno spletno trgovino appgllery. V to intenzivno vabijo proizvajalce aplikacij v želji, da bi pokrili Googlovo vrzel. Predvsem pa poskušajo potrošnike prepričati z izredno zanimivimi napovedmi zmogljivosti naprav.

Predstavljene so bile naprave p40, p40 pro in p40 pro+. Prva je osnovna z najnižjo ceno okoli 799 evrov. Sledita ji dražji in tudi dodatno opremljeni različici, ki staneta okoli 999 evrov in 1399 evrov. Kaj za ta denar ponujajo?

Na prednji strani so si naprave relativno podobne. Vse imajo izrez za prednjo kamero z ločljivostjo 32 milijonov pik (MP), IR-tipalo globine in gibanja ter tipalo ambientalne svetlobe in bližine. Izrez je kar velik in shranjen v zgornjem levem kotu zaslona. P40 ima zaslon z ločljivostjo 2340x1080 in diagonalo zaslona 15,5 centimetra (6,1 palca) ter 60-herčno frekvenco osveževanja slike. P40 pro in p40 pro+ pa diagonalo 16,7 centimetra (6,58 palca), ločljivost 2640x1200 in 90-herčno frekvenco osveževanja slike. Tu še naprej vodi Samsung, ki je s serijo galaxy s20 predstavil mobilnike s 120-herčnimi zasloni.

Glavni adut so kamere

Huawei tudi tokrat veliko stavi na kamere naprav. Pri p40 najdemo trojni komplet. Glavno kamero z ločljivostjo 50 MP, ultraširokokotno kamero s 16 MP ter teleobjektiv z 8 MP in zmožnostjo 3-kratne optične povečave.

Pri p40 pro je osnovna kamera ista, ima pa ultraširokokotna kamera 40 MP. Poleg tega je teleobjektiv 12 MP, povečava pa je 5-kratna. Naštetemu so dodali še tipalo oddaljenosti (ToF) za boljše ostrenje oziroma zameglitev ozadja.

Najbolj premijska različica p40 pro+ ohrani glavno in ultraširokokotno kamero s p40 pro ter nadgradi teleobjektiv. Pro+ premore namreč kar dva. Periskopski objektiv, ki omogoča 10-kratno optično povečavo (100-kratno digitalno) in teleobjektiv s 3-kratno optično povečavo. Oba imata ločljivost 8 MP, pri Huaweiju pa trdijo, da je prednost dveh teleobjektivov možnost boljših fotografij z velike in srednje oddaljenosti. Zopet pa je prisotno tudi tipalo oddaljenosti (ToF).

Zmogljive kamere so še dodatno podkrepili z umetno inteligenco. Izpostaviti gre predvsem »Huawei XD Fusion Engine«. Podjetje trdi, da ta s pomočjo umetne inteligence poveča reprodukcijo podrobnosti na fotografijah v vseh mogočih svetlobnih pogojih. Zanimivi sta tudi funkciji »AI Remove Passerby« in »AI Remove Reflection«, ki prav tako s pomočjo umetne inteligence uporabniku omogočita, da iz fotografije odstrani neželene predmete oziroma mimoidoče ter odseve. Sodeč po predstavitvi pa so pri podjetju še dodatno izboljšali že tako odlično zmogljivost zajemanja nočnih fotografij.

Tudi s keramičnim hrbtom

Baterija p40 je 3800 miliamperurna (mAh), proja pa premoreta 4200 mAh baterijo. V vse tri naprave je vgrajen Huaweijev procesor kirin 990, ki podpira omrežja 5G.

Steklena hrbtna stran huaweija p40 pro in p40 bo na voljo v treh odtenkih s sijajem, »ledeno belem«, »globokomorsko modrem« in črnem, ter dveh odtenkih brez sijaja, »rožnato zlatim« in »zamrznjeno srebrnim«. Huawei p40 pro+ bo imel medtem keramično hrbtišče v barvi bele ali črne keramike. Predprodaja za p40 in p40 pro je že v teku, v redno prodajo pa stopita 6. aprila. P40 pro+ pride predvidoma junija.