Tehnični strokovnjaki so že sestavili in tehnično pregledali ventilatorje, specialisti intenzivne medicine pa preverili ustreznost ter delovanje. V ponedeljek bodo začeli z izobraževanjem osebja na intenzivni enoti za delo na aparatih, so sporočili iz Splošne bolnišnice Celje.

Pri tem so povzeli gospodarskega ministra Počivalška, pristojnega za naročila blagovnih rezerv, da je bila za uspešno dobavo potrebna aktivacija številnih akterjev, med drugim se je v prizadevanja vključilo tudi diplomatsko veleposlaništvo na Kitajskem.

"To je le prva pošiljka, že v prihajajočem tednu pričakujemo dobavo še vsaj 20 ventilatorjev od skupno 220, ki jih je naročil zavod za blagovne rezerve. Ker gre pri ventilatorjih za nabavo kompleksnejše narave, smo pred naročilom njihovo ustreznost za potrebe oskrbe bolnikov, okuženih z novim koronavirusom, preverili tudi pri specialistih intenzivne medicine," je pojasnil Počivalšek.

Zadovoljno je tudi vodstvo celjske splošne bolnišnice. "Pomirjeni smo, da so dodatni ventilatorji prispeli. Predvideli smo že prostor za dodaten oddelek za bolnike, ki bi potrebovali ventilatorje," je dejala direktorica bolnišnice Margareta Guček Zakošek. Kot največja regionalna bolnišnica bodo lahko na višku epidemije zagotovilo oskrbo do 30 bolnikov.