"Želim biti iskren z vami - vemo, da se bodo stvari še poslabšale, preden se bodo izboljšale," je Johnson, ki je tudi sam okužen z novim koronavirusom, zapisal v pismu. "Ustrezno se pripravljamo in bolj kot bomo upoštevali navodila, manj življenj bo izgubljenih in prej se bo življenje znova normaliziralo," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V pismu, ki ga bo v prihodnjem tednu prejelo okoli 30 milijonov britanskih gospodinjstev, je ljudi pozval, naj ostanejo doma, zaščitijo javni zdravstveni sistem NHS in zaščitijo življenja. Spoštovati je treba navodila, naj ostanejo doma in upoštevajo družbeno osamitev, je dodal. "Če ljudje kršijo pravila, bo policija izrekla globe in razpustila zbiranje," je posvaril britanski premier, ki je v samoizolaciji.

Na Otoku so zabeležili več kot 1000 smrtnih žrtev covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo več kot 17.000 ljudi. Britanske oblasti so, sicer kasneje kot v večini evropskih držav, v začetku tedna uvedle tritedensko karanteno, zaprte so šole, vse nenujne prodajalne, prav tako je prekinjeno izvajanje vseh nenujnih storitev.