Z izjemo četrtka se dnevno število smrtnih žrtev covida-19 povečuje vsak dan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Doslej je ozdravelo 14.709 ljudi.

Število okuženih in smrtnih žrtev narašča, čeprav je v Španiji že od 14. marca v veljavi karantena, ki močno omejuje gibanje prebivalcev. Španski parlament je sicer ta teden izredne razmere, vključno s karanteno, podaljšal do 12. aprila.

V Srbiji več kot 700 okužb in 13 mrtvih

V Srbiji so v zadnjem dnevu zabeležili 82 novih okužb z novim koronavirusom, vse skupaj pa so jih potrdili 741. Za koronavirusno boleznijo 19 pa so umrli še trije ljudje, tako da jih je vse skupaj v Srbiji 13 izgubilo življenje. Epidemiolog Predrag Kon je posvaril, da zdaj prihajajo v fazo, ko se število okužb naglo povečuje.

Število žrtev v ZDA preseglo 2000

Število žrtev novega koronovirusa v ZDA je v soboto preseglo 2000, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. Število smrtnih primerov se je podvojilo v samo treh dneh. V ZDA so do sobote potrdili več kot 124.000 okužb.

Žarišče izbruha je New York, kjer so do sobote potrdili 53.000 primerov. V tem mestu je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, zahtevala 672 življenj. Po vsej državi je bolezni podleglo 2185 ljudi.

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto razmišljal o uvedbi karantene za New York in dele okoliških zveznih držav, vendar si je nato premislil. "Karantena ni potrebna," je sporočil na Twitterju. Namesto tega je po posvetovanjih s pristojnimi v Beli hiši ter guvernerji zveznih držav New York, New Jersey in Connecticut predlagal stroge omejitve potovanj.

Na Hrvaškem s koronavirusom okuženih več kot 700 ljudi, šest mrtvih

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 56 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da se je vse skupaj doslej okužilo 713 ljudi. Poročajo pa tudi o šesti smrtni žrtvi.

V Južni Koreji 105 novih okužb

V Južni Koreji je število novih primerov okužbe z novim koronavirusom znova nekoliko upadlo. Po podatkih tamkajšnjega centra za nadzor in preprečevanje bolezni so od sobote potrdili 105 novih primerov. Dan pred tem so našteli 146 novih primerov. V državi je bilo do zdaj na testih pozitivnih 9583 oseb.

Na Tajskem skoraj 1400 okuženih z novim koronavirusom

Na Tajskem so danes zabeležili 143 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo najvišje število novih primerov v enem dnevu. Vse skupaj se je doslej tam okužilo 1388 ljudi. Koronavirusna bolezen 19 je v tej državi zahtevala sedem življenj.

V Iranu še 123 žrtev novega koronavirusa

Iranu je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo še 123 ljudi, od začetka izbruha pa že 2640, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. V zadnjih 24 urah so potrdili 2901 novo okužbo. V islamski republiki so do zdaj potrdili skupno 38.309 okužb.

V Avstriji se naraščanje števila okužb s koronavirusom umirja

V Avstriji so do davi zabeležili 8291 okužb z novim koronavirusom, bolezni covid-19 pa je podleglo 86 ljudi. V zadnjem tednu se je naraščanje števila okužb v Avstriji nekoliko umirilo, se je pa močno povečalo število mrtvih. Doslej je ozdravelo 479 ljudi, kažejo podatki avstrijskega ministrstva za zdravje. Število okuženih se je od sobote do danes povečalo za 7,7 odstotka, kar je najnižji dnevni prirast v zadnjih dveh tednih.

Na Kitajskem v glavnem samo uvoženi novi primeri koronavirusa

Na Kitajskem so od sobote potrdili 45 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 44 uvoženih primerov. O edini novi domači okužbi so poročali iz osrednje province Henan. Za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je umrlo še pet ljudi.

V mestu Wuhan, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, medtem počasi rahljajo stroge ukrepe, ki so jih oblasti uvedle za preprečitev širjenja virusa.

Prvič po več kot dveh mesecih so se v soboto v glavnem mestu province Hubei znova ustavili hitri vlaki. V mesto, ki je pomembno železniško vozlišče, se je iz vse države vrnilo več kot 12.000 potnikov. Znova so začeli voziti tudi vlaki znotraj 11-milijonskega mesta.

Potniki, ki so pripotovali iz drugih delov države, so lahko izstopili z vlakov, vkrcanje pa ostaja prepovedano do 8. aprila, ko bo predvidoma odpravljena tudi prepoved potovanj iz mesta.