Turizem v globalni bruto domači proizvod (BDP) prispeva 10,4 odstotka, neposredno pa zagotavlja vsako deseto delovno mesto. Tveganje za izgubo službe v turističnem sektorju se je zaradi pandemije povečalo za 50 odstotkov, ugotavlja WTTC.

Najbolj prizadeta naj bi bila azijsko-pacifiška regija z do 49 milijoni ogroženih delovnih mest in blizu 800 milijardami dolarjev izgube turističnega BDP. V Evropi naj bi bilo v turizmu ogroženih do 10 milijonov delovnih mest, kar pomeni zmanjšanje BDP v višini blizu 552 milijard dolarjev.

Tudi ameriško regijo bo kriza močno prizadela, pričakovana izguba je do 570 milijard dolarjev, pri čemer je ogroženih skoraj sedem milijonov delovnih mest v turizmu v ZDA, Kanadi in Mehiki. V celotni regiji je na kocki 10 milijonov delovnih mest.

Kriza naj bi najintenzivneje prizadela Italijo, Nemčijo, Francijo, Združeno kraljestvo, Brazilijo, Japonsko, Indonezijo in Indijo. Izguba delovnih mest v turizmu in zlom turističnega sektorja bi lahko vplival na ostale sektorje in na veliko zmanjšanje delovnih mest v drugih panogah, dodajajo strokovnjaki.

Med najbolj prizadetimi državami v Evropi naj bi bila Nemčija, ogroženih naj bi bilo 1,6 milijona delovnih mest v turizmu, sledi Rusija z oceno 1,1 milijona potencialnih ogroženih delovnih mest, na tretjem mestu sta Italija in Velika Britanija s po milijonom potencialno izgubljenih delovnih mest.

Po predvidevanjih WTTC bi virus v letošnjem letu v primerjavi s predhodnim letom lahko vplival na upad mednarodnih potovanj v višini 25 odstotkov, kar je enako izgubi treh mesecev mednarodnih potovanj, ob predpostavki, da se kriza konča v treh mesecih.